Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

2018.01.26. Fredrik Backman - Mi vagyunk a medvékIdőről időre találkozom olyan könyvvel, ami megfog és tudom, hogy mindig velem marad. Fredrik Backman regényeiben eddig mindig rabul ejtett egy kívülről pokróc természetű, de belül arany szívű szereplő, aki köré egy szerető, támogató közösség formálódik. A Mi vagyunk a medvék című kötetben is nagyon fontos szerepe van a csapatszellemnek, de ezúttal annak a hátulütői és veszélyei kapnak nagyobb teret. Bár ez a kötet kicsit sötétebb tónusú, és az eddigiektől eltérő történet, mégis ez az, ami úgy érzem, igazán nekem szólt.

Björnstad folyamatosan leépülő városában a hoki a minden: nem csak egyszerű sport, testmozgás. Ha a junior csapat megnyeri az országos bajnokságot, a városba költöző hokigimnázium fellendítheti a turizmust, munkahelyeket teremthet, a lakosság száma újra megnőhet. A hoki így válik a város egyetlen reménységévé és lételemévé.

“Aki sokat kapott, attól sokat várnak.”

Ez egy lényeges vezérfonala a történenek, amelyben tizenhét éves fiúk vállán nyugszik egy egész közösség sorsa. Mindenki máshogy látja őket: a szponzorok termékeknek, az edzőjük felnőtteknek, a szüleik ártatlan gyermekeknek, a város megmentőknek. Ennek eredményeképpen a srácok különös élvezői a túlzott elvárásoknak és az elnéző bánásmódnak. Egyrészt hatalmas nyomás és felelősség nehezedik rájuk, másrészt kiskirályok, akiknek a kilengései felett hajlamos mindenki elnézően legyinteni. Ha a hibáikról van szó, könnyű rájuk mondani, hogy még gyerekek. Ha az erőről, amivel rendelkeznek, akkor már férfiak. Egy biztos: ebben a nyeremény-, és nyereségorientált világban támaszra és útmutatásra lenne szükségük kivétel nélkül, hogy ne csak sportolókká, hanem sportemberekké is válhassanak.

“Majd’ minden ember remek csapatjátékosnak tartja magát, de igen kevesen értik, hogy ez mivel is jár tulajdonképpen.”

Egy éjszaka a város jegén eddig mutatkozó repedésekből hirtelen szakadék lesz. Egy hokijátékos által elkövetett bűntény és az azzal kapcsolatos vádemelés rákényszeríti a várost, hogy határokat húzzanak meg, álláspontot fogalmazzanak és oldalt válasszanak. A björnstadiak kimutatják a foguk fehérét, kapcsolataik drámai sebességgel alakulnak át, pozitív és negatív irányba is. Többé nem téveszthetik össze a csoporthoz való tartozás igényét az igaz barátsággal, a csínyt a bűnténnyel. Hirtelen Björnstad nem tudja, mi az előbbrevaló: a hoki, a játékosok vagy az igazság. Az sem biztos, képesek-e egy várost a hazugságok és a hatalommal rendelkezők egyben tartani, és ha igen, hajlandók-e mindennek az árát megfizetni vagy megfizettetni egymással.

“Nem csak az része a kultúrának, amit bátorítunk, hanem az is, amit hajlandók vagyunk eltűrni.”

Backman karakterei ismerősnek tűnnek, mégis kicsit távolinak. Tele vannak hibával, félelemmel. Olykor mégis igazán hősiesek, de legtöbben inkább hétköznapian sodródnak az árral. A hirtelen változó helyzetben folyamatosan kapnak a szereplők mélységet és az egyes nézőpontok teszik teljessé róluk a képet. Nem lehet mindenkit szeretni, de érteni nagyon is. A város morális válsága miatt egytől egyig részt vesznek a legnagyobb versenyen: önmagukkal küzdenek meg. És ebben a küzdelemben nincsenek győztesek vagy vesztesek: mindenkitől áldozatot kíván.

“A nyerteseket mindenki szereti, bár általában nem túl szeretetreméltók. Leggyakrabban mániákusak, önzők és tapintatlanok. De nem számít. Elnézzük nekik. Szeretjük őket, mikor győznek.”

Backman regénye rendkívüli, elgondolkodtató, érzelmes és megrázó. Sokkal többről szól, mint egy város vagy egy játék. Minden fejezet elején tesz egy megállapítást: egyszerűen megfogalmazott, de egyetemes igazságok ezek, amelyeket aztán egymástól eltérő kontextusba helyez, amikor a különböző szereplők szemszögéből megvizsgálja. Mikor a fejezet végén elismétli ugyanazt a mondatot, már egészen mást jelent az olvasónak. Így minden fejezetnek saját témája van. A könyv körbejárja a csapatszellem, szülői terhek, felelősségvállalás, erőszak, áldozathibáztatás, hallgatás, nyereségvágy, őszinteség, barátság, bátorság kérdéskörét. Ezek összességéből pedig kirajzolódnak előttünk a való élet epizódjai.

A kötet az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s