Miért tenném Dave Eggers: A Kör című könyvét kötelező olvasmánnyá?

2018.02.16. Miért tenném Dave Eggers A Kör című könyvét kötelező olvasmánnyá 1Dave Eggers szépen egy csokorba gyűjtötte századunk nagy fejlesztéseit, azoknak következményeit a mindennapi életre, társadalmunk problémáit, kérdéseit. Mindezt bedobta a Kör nevű fiktív cég olvasztótégelyébe, alaposan körbejárta, megrágta és kiköpte. Amitől a maga nemében egyéni lett ez a könyv, az az aktualitása és hogy releváns témákat vizsgált meg több szemszögből és finom gondolatmenettel, izgalmas beszélgetésekkel jutott el a pozitív aspektusoktól a hátborzongatóan negatív lehetőségekig. Nagyon sok apró részlet van ebben a történetben, amikkel kapcsolatban napokkal később is van miről gondolkozni. A történet által megfestett világ egyszerre utópisztikus, frusztráló, elérhető, modern és aggasztó. Olyan, mint lassításban végignézni egy vonatbalesetet, ami ellen nem tudunk semmit sem tenni, mégis ledönti azt, amit mi kemény munkával felépítettünk. Ha választhatnék, hogy melyik könyv legyen kötelező olvasmány fiatalnak és idősnek valamelyik idejétmúlt klasszikus helyett, ezt a könyvet választanám, mert:

Könnyű azonosulni a főhőssel, legalábbis a kötet elején

Mae egy fiatal, fogékony, alkalmazkodó lány, aki előtt elég sötét jövő áll, így kihívásra, lehetőségre vár, amivel élve elindulhat a saját útján. A Kör egy nagyon erős ígéret neki, ahol megkapja a figyelmet, amit egész életében hiányolt. Azzal nem számol, hogy már a lehetőség sincs ingyen és párosítva a sebezhetőségével érzelmi zsarolásra tökéletes célponttá teszi őt. Követhetjük, ahogyan ennek hatására egy megfelelési kényszerben vergődő lányból egy gerinctelen, opportunista, negatív hős válik. A történet végére annyira más prizmán keresztül látja a világot, hogy nincs semmi, amit ne áldozna fel az elismerés és a siker érdekében. Dave Eggers nagyon jól bemutatta, hogy ha valaki már adaptálódik egy adott környezetbe, magáévá tesz bizonyos elveket, akkor már nem olyan könnyű vagy akár lehetetlen szélsőségesen a másik irányba elmenni vagy visszafordulni.

Nagyon fontos gondolatokat fogalmaz meg a felgyorsult élet és a túl sok információ veszélyeiről

A Körben a munka sosem áll meg. Hiába van tele a kampusz változatos lehetőségekkel és szolgáltatásokkal, annyira leköti a munkavállalókat a rengeteg kötelezettség, hogy nincs idejük kihasználni. Pár hét után mindenki hat-nyolc monitor előtt ül, ami folyamatos figyelmet, feszített tempót igényel. Így túl sok információt és ingert kell egyszerre feldolgozni. Ez a munkastílus nem alkalmas a kreatív alkotásra, pláne alapos gondolkodásra. Minden tudományos szintre van emelve, az egészség megfigyelése is, miközben arra nem jut idő, hogy az ott dolgozók a testük alapvető jelzéseire reagáljanak.

“Nem arra születünk, hogy mindent tudjunk, Mae. Nem gondoltál még arra, hogy agyunk az ismert és ismeretlen finom egyensúlyára van bekalibrálva? Hogy lelkünknek egyformán szüksége van az éjszaka titkaira és a nappal világosságára? Ti az örökös nappali fény világát hozzátok létre, én meg azt gondolom, ebben mindnyájan elevenen meg fogunk égni.”

2018.02.16. Miért tenném Dave Eggers A Kör című könyvét kötelező olvasmánnyá 3

Rámutat, milyen fontos tájékozódni, mielőtt beleegyezünk valamibe

Ha valamit alaposan megtanított nekem az édesapám, az az, hogy ne írjak alá soha semmit, amit nem olvastam el, vagy aminek akár egy pontjával nem értek egyet. Kiszolgáltatottá tesz. Ma már annyi szerződést kötünk papíron, elektronikusan, hogy szinte képtelenség ezt betartani, de persze nem lehetetlen. A Körnél bevett szokás, hogy először aláíratják a szerződést, majd egy széles mosollyal közlik, mi is volt, amihez az adott munkatárs a nevét adta. Rosszabb esetben először belemásznak a másik privát szférájába, azután tájékoztatnak (már amikor…) és nem kérdeznek. A hideg rázott ezektől a jelenetektől.

Rávilágít, hogy az új technikai eszközök nem jogosítanak fel mások igényeinek figyelmen kívül hagyására

Sokan vannak, akik még mindig nem értik, hogy egy dolog kirakatba tenni mindent magukról, de másokról már nem kéne. Hiába gondolom úgy, hogy nem szeretnék megosztani valamit, ha valaki más úgy gondolja, megoszthat rólam bármit, olyan adatvédelmi beállítással, ahogy neki tetszik. Ez számomra olyan, mintha bejönne valaki a lakásomba az engedélyem nélkül. A Körnél sem álltak meg az “önként” adott privát szféránál és remekül bemutatták azt, hogyan hagyják sokszor a másik ember kérését, diszkomfort érzését vagy akár a jogait teljesen figyelmen kívül. Ez pedig már nem disztópia, hanem a valóság.

Bemutatja az internet, a közösségi média pozitív és negatív oldalát

A Kör létrehozta a Való Én-t, ami az internetes regisztrációk, vásárlói honlapok, online bankok és közösségi média egyetlen felületre irányítása. Csak valódi névvel és adatokkal lehet regisztrálni a trollkodás, spam-ek és a sok jelszó elkerülése végett. A cégnél természetesen elvárás a dolgozók folyamatos online jelenléte és aktivitása. A Való Én érezhetően előnyökkel indul, de nagyon könnyen átesik a ló túloldalára és az offline / privát élet jelentős csökkenéséhez vezet. Sokan önként adják fel a magánéletük szabadságát, mosolyokban, homlokráncokban és megosztásokban mérik magukat és másokat, a valódi élmények átérzése, a való világban létezés helyett.

“Itt nincsenek elnyomók. Nem kényszerít senki, hogy ezt csináld. Önként csatolod magadra a pórázt. És önként válsz társadalmilag teljesen autisztikussá. Már nem is érzékeled az alapvető emberi kommunikáció jeleit. Ülsz az asztalnál három emberrel, aki mind rád néz, és beszélgetni próbál veled, te meg a kijelzőt bámulod, és valami idegent keresel Dubajban.”

2018.02.16. Miért tenném Dave Eggers A Kör című könyvét kötelező olvasmánnyá 2

Óvatosságra int az előítéletekkel kapcsolatban

A Kör feltalálója, Ty ártalmatlan zseninek tűnik, de ő adja át a programját nagyon is veszélyes embereknek és mikor már látja, hogyan fordították ki a a találmányának lényegét és az szándékát vele, akkor nem tesz időben ellenlépéseket. A Kör felhasználóit pedig nem egy gonosz, maffiózó kiállású diktátor vezette be egy ilyen elnyomó rendszerbe, hanem egy kedélyes, humoros emberke, aki meg tudja szólítani a tömegeket. Közben egy vérbeli ragadozó, aki akkor csap le, mikor a másik a leggyengébb és kedvére manipulálja híveit. Eamon Bailey beszédei nyomán az emberek nem csak önkéntesen, hanem mosolyogva, eufórikus hangulatban hagyják magukat láncra verni. Még éljeneznek is közben és éltetik az őket elnyomót.

Érdekesen boncolgatja a titkok és a magánélet különböző aspektusait

Mindenkinek vannak titkai, ami egyrészt jó dolog, hiszen van, ami nem tartozik a nagyvilágra, épp ettől lesz értékes. Másrészt sokan elég beteg titkokat őriznek, amivel másoknak ártanak és általában a törvény megszegéséhez vezetnek. Örök kérdés, hogy a biztonság illúziójáért cserébe mekkora ár vállalható vagy hol van az arany középút az egyéni szabadság megőrzése és a közbiztonság érdeke között. Melyiket akarjuk inkább: az anonimitásunk megőrzését és a bűnözés tényét, vagy a biztonságot és a sosem egyedüllét fullasztó légkörét?

Felteszi a kérdést, hogy létezhet-e egyáltalán teljes megfigyelés?

Létünk egyik lényeges felvetése, mennyire ismerhetjük egymást vagy akár önmagunkat. A Körnél az ún. átlátható emberek egész nap kamerát viselnek és bármikor rá lehet csatlakozni a csatornájukra, így elméletileg teljes megfigyelés alatt állnak. Mae átlátható élete jól mutatja, hogy nem létezik teljes megfigyelés változás nélkül. A figyelt személy igyekszik jobbnak feltüntetni magát megfigyelőinek szemében, a körülötte élők pedig vagy pózolnak, vagy kerülik őt és a Nagy Testvér mindent látó szemét. A valós gondolatait, érzéseit megtanulja elrejteni az ember. De ez sem egyszerű: Mae élvezi és egy idő után el is várja a felhajtást maga körül, a dokumentációért cserébe felad mindent, ami egyénivé tette őt.

A fiatalok elé vetít egy olyan jövőképet, amiből levonhatják a maguk tanulságát

A Kör lehetőségek tárháza. Kérdés, mit kezd ezzel a hömpölygő, rajongó tömeg, melyik lehetőség válik túlzássá és melyik rombolhat rossz kezekbe kerülve. Mert miért is álljunk meg egy lépésnél, ha tovább lehet gondolni és a végletekig meg sem kell állni? A fejlődés előnye és hátránya között egy magától értetődő folyamat apró lépései vezetnek végig, ahol nem olyan könnyű átlátni, hol az a pont, ahol még meg lehet(ett volna) állni. Eggers ezt az olvasóra bízza, azzal a küldetéssel, hogy a mi jövőnk ne juthasson el a regénye szintjére.

“Feltörne egy hatalmas, globális, megkönnyebbült sóhaj. Végre-valahára lehetnénk jók! Egy olyan világban, ahol már nincsenek rossz lehetőségek, ott nincs más választásunk, mint hogy jók legyünk. El tudod képzelni? … De valóban hiszek az emberek tökéletesíthetőségében. Meggyőződésem, hogy meg tudunk javulni. Meggyőződésem, hogy lehetünk tökéletesek, vagy majdnem azok. És ha a legjobbat nyújtjuk magunkból, akkor a lehetőségeink végtelenek. Bármilyen problémát megtudunk oldani.”

2018.02.16. Miért tenném Dave Eggers A Kör című könyvét kötelező olvasmánnyá 4

A kötet az Európa Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s