Recenziók a kiadók véleményének tükrében

2018.02.02. Recenziók a kiadók véleményének tükrébenAmikor először megfogalmazódott bennem, hogy könyvajánlókról írjak, elkezdtem utánajárni, milyen is tulajdonképpen egy jó recenzió. Nádasi Krisz oldalán találtam egy bejegyzést erről a megfoghatatlannak tűnő műfajról, és annak sajátosságairól. Nagyon hasznos cikk, de én több ponton sem értettem vele egyet. Majd eszembe ötlött, miért is nem megyek el azokhoz, akik nap mint nap osztanak meg számukra írt ajánlásokat? Hiszen ők azok, akikkel a recenzensek együttműködnek, így az ő gondolataik nagyon is relevánsak, ha az olvasmányainkról szeretnénk blogot vezetni. Monológ helyett párbeszédet kezdeményeztem, felkerestem az általam ismert kiadókat. Akik elmondták értékes gondolataikat: Animus KiadóAtheneaum KiadóMóra KiadóFumax KiadóGeneral Press Kiadó és végül, de nem utolsó sorban a Manó Könyvek. Sokat tanultam ebből a beszélgetésből és szeretném ezt a hasznos tapasztalatot megosztani Veletek is:

1. Mi az, ami egy blogban először felkelti az Önök érdeklődését?

Animus Kiadó: Ha többet tud adni, mint amit már megszokhattunk. Ha folyamatosan frissül az oldal, érdekesek a recenziók és esetleg még magazinos tartalommal is tölti a szerzője, az mindenképpen felkelti az érdeklődésünket. Összefoglalva: az egyediség lehet érdekes.

Atheneaum Kiadó: Az összkép. Mennyire igényes, olvasható (betűtípus pl.). Mennyien követik és olvassák. Majd azt nézem meg, milyen egy-egy recenzió. Mennyire részletes, fantáziadús, vannak-e benne képek. Természetesen elolvasom a szöveget is, fontos, hogy egy blogger tudjon helyesen írni, továbbá az is, hogy a recenzió nem azt jelenti, hogy kimásoljuk a könyv fülszövegét és hozzáírunk öt-tíz sort, hanem összegzünk, lehetőleg spoilermentesen, és elmondjuk a történettel kapcsolatos véleményünket, gondolatainkat.

Fumax Kiadó: Nyilvánvaló, hogy az ember először a vizualitással találja szembe magát. Ez már önmagában képes annyira magára vonni a figyelmet, hogy az ember szétnézzen. Azaz: igényes külsővel kell rendelkezni, ezen nem szabad időt és energiát spórolni.

General Press Kiadó: Nyilván az összkép. Ne legyen túl giccses, kellő mennyiségű könyvről legyen bejegyzés. A könyveken túl tartalmazzon plusz információkat, akár a szerzőkről, külföldi kiadások borítójáról, filmekről, ha kapcsolódnak a könyvhöz.

Manó Könyvek: Őszinte leszek: mennyire egyedi tartalom, képileg, megjelenésében is követi a trendeket, ízléses, és kiadóként fontos, hogy mennyien követik, mennyire aktív közösségi fórumokon is.

Móra Kiadó: A tematikusan releváns blogokra figyelünk fel. Akár kultúráról, családi programokról, ajánlásokról vagy konkrétan könyvekről van szó, mindenképp fontos, hogy szép, áttekinthető, jó helyesírással, jó íráskészséggel megfogalmazott, olvasóbarát oldal legyen.

2. Elsődlegesen mit vár egy értékeléstől az Önök kiadója?

Atheneaum Kiadó: Fontos, hogy tartalmas legyen az írás. Nem kell elmesélni az egész könyvet, nem az az értékelés. Hanem általánosságban megfogalmazzuk a történetet, majd reflektálunk rá, leírjuk, kiknek ajánljuk, mi tetszett a műben, mi nem. Mindig jó, ha kitérnek a bloggerek a borítóra, fordítóra vagy szerkesztőre is. Nagyon fontos, hogy az értékelés ne legyen tele hibákkal, és ne öt-tíz sor legyen. Az nem recenzió.

Fumax Kiadó: Mi azt szeretjük, ha egy értékelés informatív: ténylegesen bemutatja a regényt, nem csak a felszínt karistolja. (Ehhez természetesen elengedhetetlen a széles körű olvasottság.) Emellett fontosnak tartjuk, hogy a konklúzió alapos indoklást kapjon: nem elég leírni, hogy egy könyv „jó” vagy „rossz”, reálisan meg kell tudni indokolni, mi a jó vagy mi a rosszul sikerült benne.

General Press Kiadó: Keltse fel a többi olvasó érdeklődését, miért lenne érdemes elolvasni másoknak is, mi az a plusz, ami miatt megérintette a könyv.

Manó Könyvek: Figyelemfelkeltő, kedvcsináló legyen, vagy akár indítson vitát az olvasók közt.

Móra Kiadó: Legyen figyelemfelkeltő, mutassa be a művet az olvasó számára, esetleg helyezze el azt a tágabb – műfaji, haza, történeti stb. – kontextusban, és az értékelésnél lehetőleg világosan válassza szét az objektív, szakmailag alátámasztható, valamint az erősen szubjektív elemeket.

Animus Kiadó: Fontosnak tartjuk, hogy az értékeléssel kapjon egy átfogó képet a blog olvasója a könyvről, a végére legyen egy benyomása, keltse fel az olvasó érdeklődését a bejegyzés. Szeretjük, ha önálló véleményt olvashatunk a könyvről, ne nekünk akarjon megfelelni a szerzője, hisz nem minket kell meggyőzni.

3. Milyen recenzió az, amit nem szívesen olvasnak?

Fumax Kiadó: A túlságosan rövid, nem elég információtartalommal bíró, valamint sértő hangnemű, vagy a hozzá nem értésről tanúskodó recenziókat nagyon nem szívesen olvassuk.

General Press Kiadó: Nyilván azt, ami borzasztó negatívan tünteti fel a könyvet, és semmilyen pozitívumot nem említ meg emellett.

Móra Kiadó: Nem csak a pozitív, a negatív kritikát is elfogadjuk, ha intelligensen van megírva. Ennek a kritériumai közé tartozik a szakmai érvekkel alátámasztott vélemény, a nyíltan vállalt személyesség, valamint a szalonképes megfogalmazás.

Animus Kiadó: Nehéz erre válaszolni, mert alapvetően minden értékelésnek nagyon örülünk, hisz azt mutatja, valamit megmozgatott az olvasójában a könyv. Persze vannak olyan ajánlások, amelyekkel nem igazán tudunk aztán mit kezdeni, például a csillagok és számok, szöveges értékelés nélkül. Sajnos ezek a bejegyzések nem adnak képet a könyvről, nem igazán jelent pluszt az olvasónak. (És a kiadónak sem.)

Atheneaum Kiadó: Csak a fülszöveget teszi oda a blogger, és ír a történetről öt mondatot, meg öt mondat véleményt. Ez nem recenzió.

Manó Könyvek: Amikor szinte a fülszöveget másolja be valaki, vagy ha személyeskedő. Ha olyan, mintha egy általános iskolai fogalmazás – holott már felsőben is tudniuk kéne érvelni, indokolni, hogy mi miért tetszik, vagy nem tetszik.

4. Ajánlót csak a legújabb könyvekről jelentetnek meg szívesen, vagy a korábbi kiadásaikhoz is?

General Press Kiadó: Az újdonságoknak örülünk leginkább. Régebbi könyvről recenzió akkor jöhet szóba, ha esetleg sorozatról van szó, és fontosak az előzmények.

Manó Könyvek: Korábbiakról is.

Móra Kiadó: Örömmel vesszük, ha régebbi köteteinkről is írnak az olvasók.

Animus Kiadó: Minden ajánlónak örülünk, nincs jelentősége, hogy régebbi vagy új. Ezeket az ajánlókat jó esetben a blogger az olvasókért írja és a saját ízlése alapján, tehát mindenki írjon csak, amit jónak lát, a könyveknek mindenképpen jót tesz.

Atheneaum Kiadó: Szeretjük, ha elsősorban a frissen megjelent könyvekről írnak a bloggerek, de korábbi köteteket is szoktunk adni, igény van rá.

Fumax Kiadó: Mi úgy gondoljuk, a könyv nem tejtermék, hogy megromoljon – a régebbi köteteinkről is szívesen látunk recenziókat.

5. Véleményük szerint mik a leggyakrabban előforduló hibák a recenziókban?

Manó Könyvek: Lásd a 3. + Ha nem veszik figyelembe műfajt, vagy korosztályt, pl. ha az egy tíz éveseknek szóló krimi, akkor ne kérje számon tőle, hogy a negyven éves felnőttnek kiszámítható volt. Vagy ha rosszindulatú és szűklátókörű: attól, hogy ő nem élt át hasonlót, vagy náluk nem úgy van. Ha nem tolerál más nézőpontot.

Móra Kiadó: Sok esetben csak tartalomismertetéssel találkozunk, vagyis a recenzió nem ad olyan többletet, amitől az olvasó kedvet kapna az adott könyv elolvasásához.

Animus Kiadó: Időnként azt látjuk, recenzióként inkább csak a fülszöveg leírását tartalmaz az ajánló, de a blogger véleményét nem. Időnként lemarad a kiadó vagy a fordító jelölése, de ezt inkább figyelmetlenségnek tudjuk be, mint komoly hibának. Más egyebet nem igazán szoktunk látni, aki könyves bloggerkedésre adja a fejét, általában a könyvek szeretete miatt ír, és a legtöbb esetben nagyon jó kis blogokat látunk.

Atheneaum Kiadó: Azt hiszem, fentebb már leírtam. Rövid, tartalmatlan, semmitmondó.

Fumax Kiadó: A mértéktelenség: sokszor a recenzens nem lát túl önmagán és ugyanahhoz az öt könyvhöz, saját személyes kedvenceihez hasonlítja az összes általa olvasott kötetet, akkor is, ha azok más zsánerekbe esnek. Mondok egy példát: van egy blogger, akinek kedvenc regényei Agatha Christie és a Sherlock Holmes-regények, majd elolvas egy YA regényt, és lehúzza a kritikájában azzal az indoklással, hogy számára túl kevés nyomozás és rejtély volt benne. Hát persze: egy krimihez képest egy YA sci-fi általában kevés nyomozást tartalmaz. Ha valaki úgy esik neki egy könyvnek, hogy X-et vár el tőle, majd leértékeli, mert ez a könyv MÁS, mint ő azt akarta volna… ez az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb hiba, amely a blogger integritásának hiányához vezet.

General Press Kiadó: Túlságosan felületesek, nem részletezik a cselekményt, szereplőket, valamint azt, hogy miért lenne érdemes elolvasnia másoknak is. Az sem túl nyerő, ha a könyv megjelenése után fél évvel jelenik meg a recenzió, mire aktualitását veszti.

6. Mennyire legyen egy kötet bemutatása objektív? Vagy inkább preferálják a személyes hangvételt?

Móra Kiadó: Mivel a bloggerek általában nem irodalmárok, hanem szerencsés esetben könyvmolyok, elsősorban szubjektív ajánlást írnak.

Animus Kiadó: A blog műfajába simán belefér a szubjektivitás, az egyéni hangvétel, hiszen az olvasók épp a blogger látásmódjára, véleményére kíváncsiak. Nyilván a szélsőséges megnyilvánulások nem szerencsések, azt azért mindig szem előtt kell tartani, hogy azért mert nekünk van egy véleményünk a könyvről, másnak még lehet más. Fontos, hogy ne vegyük el egymás kedvét egy könyvtől, hisz mindenkinek mást jelenthet egy-egy történet, ezért ebből a szempontból egy minimális objektivitás azért nem árt.

Atheneaum Kiadó: Nyilván fontos a személyes hangvétel is, egy blogger a saját egyéniségét, stílusát is megmutatja ezzel.

Fumax Kiadó: Semmi gond nincs a személyes hangvétellel, de a recenzensnek igenis tudnia kell elvonatkoztatni egyéni ízlésétől. Ha nem képes objektíven megállapítani egy könyvről, ami neki nem tetszik, hogy az egyébként jól sikerült alkotás, akkor jobb, ha nem erőlteti a kulturális újság- vagy blogírást.

General Press Kiadó: Az objektivitás elsősorban a cselekmény, helyszín, szereplők bemutatására miatt fontos. De nyilván a szubjektivitást preferáljuk, mi az, ami megragadta az adott könyv kapcsán a bloggert.

Manó Könyvek: Vannak objektíven mérhető dolgok. Az irodalom nehezen sorolható oda, mindig olvasóbarát, ha személyes tapasztalatok is átszövik.

7. Mennyire részletezze a recenzió a cselekményt? Vagy inkább a benyomás, hangulat átadása a fontos?

Animus Kiadó: Mindkettő fontos, de hogy mikor min legyen a hangsúly, az már inkább könyvfüggő. Egy skandináv krimi esetében azt gondolnánk, inkább a cselekmény a fontos, hisz a krimi műfaja általában a cselekményen alapszik, viszont pont ebben az esetben jár a történethez még egy erős északi, borongós hangulat is, ezért ha ez is „átjönne” a recenzión keresztül, nyilván az lenne az ideális.

Atheneaum Kiadó: A cselekményt annyira részletezzük, amennyire a vélemény és a gondolat megkívánja, illetve nyilván egy átfogó képet kell adnia arról, mi a könyv műfaja, miről szól. De az sosem jó írás, amiben valaki oldalakon keresztül leírja a cselekményt, tehát szinte újrameséli a könyvet, majd a végére odabiggyeszt három mondat véleményt. Az arányok nagyon fontosak.

Fumax Kiadó: Szerintünk hasonló súllyal esik latba ez a kettő.

General Press Kiadó: Mindkettő. De leginkább a benyomás a fontos.

Manó Könyvek: Ne részletezze, mert akkor spoilerez. Nem olvasónapló, hogy cselekményt írjunk le. Mi sem lőjjük le a fülszövegben, hogy ki a gyilkos…

Móra Kiadó: Fontos a cselekmény ismertetése is, de fontosabb, ami az olvasót, bloggert megragadja, a rá tett hatás.

8. Mik a leginkább ajánlott formai sajátosságok egy könyv bemutatásában?

Fumax Kiadó: Ezt mindenki maga kell eldöntse, más-más forma áll jól mindenkinek. Mi szeretjük a jól tagolt, átlátható szövegeket.

General Press Kiadó: Nincsen formai követelmény. Ami fontos, hogy megjelenjen a könyv fülszövege, a szubjektív értékelés, borítófotók, egyéb képek, vásárlási vagy kiadói link, valamint a pontozás.

Manó Könyvek: Ezt a kérdést azt hiszem nem egészen értem… Nincs sablon, de az újságírás alapvető szabályai érvényesek rá.

Móra Kiadó: Nincs ajánlott forma. Mindegyik korosztály, illetve blogger a saját stílusában ír, ami attól is függhet, hogy épp milyen hatással volt rá az adott könyv. A lényeg, hogy olvastassa magát a kritika

Animus Kiadó: Hát, az mindenképpen jó, ha van eleje és vége. De viccet félretéve, nem vagyunk vaskalaposak. Azért vannak dolgok, amelyekre nem árt figyelni, például a spoilermentes leírása nagy vonalakban a történetnek. Aztán maga a vélemény, ami tartalmazza a karakterekről, a dramaturgiáról, a hangulatról és esetleg még az írói technikáról alkotott véleményt is. Jó pont, ha megtudhatunk valamit a könyv szerzőjéről is, és persze, ha van korábbi kötet, amit valamiért érdemes hozzá megemlíteni. Ha úgy érezzük, említsük meg a fordítást is, és ha van bármilyen személyes vonatkozás, ami hozzátesz az ajánlóhoz, az még jobb. De ez csak egy nagyon sarkos leírása a recenziónak, egy jó ajánló nem feltétlenül attól jó, ha mindezt tartalmazza.

9. Mekkora terjedelmű kritika az ideális Önök szerint?

Atheneaum Kiadó: Nem tudnék, nem is akarnék karakterszámot írni. A nagyon rövid és a nagyon hosszú írásokat sem veszik szívesen az olvasók.

General Press Kiadó: Kb. 4000 karakter, de nyilván nem vesszük ezt olyan szigorúan. Ha kevesebbre vagy netán többre sikerül, az sem gond.

Manó Könyvek: Internetes újságírásban 5000 karakter a maximum, amit elolvasnak, de 3000 már kényelmes. Nem véletlenül szúrják tele jó képekkel, gifekkel a szövegeket.

Móra Kiadó: Lehet rövidebb, hosszabb, mindegy, csak ne legyen unalmas. Találkoztunk már olyannal, aki a történethez illő ételt, zenét, filmrészletet is beillesztett, ami kicsit lazít az íráson.

Animus Kiadó: Nekünk nem igazán számít a terjedelem, legyen pont annyi, amennyivel az adott blogger ki tudja fejezni a véleményét.

Fumax Kiadó: Személy szerint a 2500-5000 leütés közé eső szövegeket tartjuk jónak.

10. Mennyire szükséges a szakmai jellegű kritika? Vagy a közönség inkább igényli a hétköznapi nyelvezetet?

General Press Kiadó: Inkább a hétköznapi nyelvet preferálják.

Manó Könyvek: Hétköznapi

Móra Kiadó: A „hétköznapi olvasók” is szeretnek belelátni az írók által használt eszközökbe, formákba, világba, azok elemzésébe. Örömmel vesszük az értő elemzést, bár egyre kevesebb a jó szakmai kritika.

Animus Kiadó: Az adott blog olvasói nyilván nem a szakmai jellegű kritikát várja a szerzőjétől, így azt gondolom, blogok esetében ez nem szükséges. Az viszont fájó, amikor egy kultúrával foglalkozó lap vagy portál „blogos” recenziót ír.

Atheneaum Kiadó: Fontos, hogy közérthető legyen a recenzió, de ha megkívánja a kötet a szakmai nyelvet, akkor azt is használhatja mindenki bátran. Semmit nem kell lebutítani. Ha valaki például egy ún. self-help kötetről ír, akkor ott nyilván használni fog olyan szakszavakat is, amelyekkel esetleg a műben találkozott.

Fumax Kiadó: Ez változó, a blog stílusától függ. Mindkettő lehet jó és nagyon olvasott, de mindkettőt könnyű elszúrni is: ha valaki nagyon komoly, szakmai külsőt erőltet, de a valóságban nem ért hozzá, az szörnyű kínos, de az is, ha átesik a ló túloldalára, és haverkodós-viccelődős stílusban, lekezelően ír a könyvekről.

11. Mindenképp pozitív véleményt várnak a Önök a bloggerektől?

Manó Könyvek: Lásd 2-3-5. pont

Móra Kiadó: Nem feltétlenül, de a dicséretet minden ember jobban szereti.

Animus Kiadó: Nem, dehogy. A blogger saját, önálló véleményét várjuk, hosszútávon mindenkinek jobb ez. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy olyan ajánlót írnak, ami inkább szól a kiadónak, mint az olvasónak, ám ez hosszútávon megbosszulja magát. Unalmassá és hiteltelenné válik a blog, ami a látogatás visszaesését is jelenti. Sok munka van benne, de megéri hitelesnek maradni. Amelyik kiadó megsértődik a negatív véleményre, az nem is érdemli meg, hogy írjanak róla.

Atheneaum Kiadó: Nem. Sosem „ettünk meg” még senkit azért, ha nem tetszett neki egy történet. A negatív kritika is nagyon fontos, a szerző (magyar pl.) tud belőle építkezni. Viszont van különbség szándékos sértegetés és építő kritika között. Az utóbbi menő, az előbbi a bejegyzés íróját minősíti csak.

Fumax Kiadó: Nem. Ellenben elvárjuk a felkészültséget, és azt, hogy a negatív véleményt meg tudja indokolni: a „nem nekem íródott”, a „nem az én könyvem” és hasonlók amatőrségről árulkodnak, komoly recenzens nem intézheti el ennyivel a véleményezést, meg kell tudnia indokolni.

General Press Kiadó: Nem várunk mindenképp pozitív véleményt, mert nyilván, ha nagyon nem tetszik a könyv, akkor nem lehet róla írni csak áradozó kritikát. De a negatívumok mellett fontos megemlíteni a pozitívumokat is. Mi az, ami mégis tetszett a könyvben, bármelyik szereplő, valamelyik fordulat, nyelvezet, stb…

12. Mit keresnek egy bloggerben, akivel a későbbiekben is szívesen működnek együtt?

Móra Kiadó: Szeressen olvasni, tájékozódjon alaposan, és írjon jól!

Animus Kiadó: A kezdeményezőkészséget, az eredetiséget… Van pár olyan bloggerünk, akivel egyszerűen öröm együtt dolgozni, mert pontosan ugyanaz hajtja, ami minket is: a könyvek szeretete.

Fumax Kiadó: Nyitottságot más zsánerek, stílusok iránt. Olvasottságot: széles körű műveltség nélkül  ezt nem lehet csinálni. Igényességet önmagával szemben, és a könyvekkel szemben egyaránt. Érthető, egyértelmű kommunikációt: nincs szükség ködös utalásokra és megfogalmazásokra egy ilyen munkaviszonyban.

General Press Kiadó: Fontos, hogy sok követője, olvasója legyen, és aktív legyen a könyves oldalakon, csoportokban (Moly, Facebook, Twitter, Instagram). Ne fogalmazzon sablonosan.

Manó Könyvek: Hogy valóban megírja, dolgozik vele, olvasókat szerez. Nem csak elkunyerál egy könyvet, amit utána elad Jófogáson… (van ilyen)

Atheneaum Kiadó: Nincs kimondottan olyan, hogy mit keresünk. Szuper, ha a megbeszélt határidőt tartja valaki, és fontos, hogy az előre megkapott pdf-ek miatt megbízhassunk a bloggerben – vagyis hogy nem adja ki a rábízott könyvet másoknak. Az igényes, jól megírt anyagoknak mindig nagyon örülünk.

Még egyszer szeretném megköszönni minden résztvevőnek a segítőkészségét, és hogy részt vettek a projektben! Számomra mindenképpen tanulságként szolgáltak a válaszok, és úgy gondolom, más is kamatoztathatja a fent elmondottakat. Remélem, minden érintett számára gyümölcsözőek lesznek a további együttműködések is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s