Jane Austen: Büszkeség és balítélet

2018.12.14. Jane Austen - Büszkeség és balítéletJane Austent ironikus hangvétele tette az angol irodalom egyik kiemelkedő alakjává. Regényeiben a valóságos lehetőségek keverednek a romantikus ábrándokkal, komoly témák szellemes párbeszédekkel. Írásaiban az angol vidék hétköznapi életét mutatja be, ennek megfelelően alakjai maguk is átlagemberek, sokszor nyers őszinteséggel és komikusan bemutatva. Így nem kapunk róluk hamis képet és még a negatívan bemutatott szereplők sem dühítenek, inkább nevetségesekké vagy szánalmassá válnak a szemünkben. Karakterei a naivtól a ravaszig, az ostobától az éles eszűig, a szenvedélyestől a ridegig elég széles palettán mozognak.

Jane Austen nem a társadalom egészét és annak minden gondját-baját mutatja be, hanem egy kisebb közösség személyes problémáit. Így a ma emberének is érthetőek és ami fő, élvezhetőek írásai, mert univerzális és kortalan témákkal foglalkozik. Ugyanúgy mozgatnak minket is ezek a kérdések, mint az írónőt: Hogyan navigáljunk a családunkban? Mit kezdjünk az anyagi nehézségekkel? Hogyan maradjunk hűek önmagunkhoz és feleljünk meg közben az elvárásoknak? Mit várunk egy kapcsolattól és mi mit tudunk nyújtani a párunknak?

Mindezek mellett érzékletesen ábrázolja a korabeli viszonyokat, taglalja a nők helyzetét, lehetőségeit, illetve ezek hiányát. Akkoriban egy csekély bevétellel rendelkező nő vagy nevelőnőnek mehetett vagy vénlányként a család peremén élhetett megtűrt személyként vagy férjhez kellett mennie. Így, ha szükséges, vérmérséklettől függően a hajadonok bármit megtettek azért a kevés jó partiért. Ezeket az intrikákat éles szemmel, csípős humorral ábrázolja az írónő.

“Általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség. Ez az igazság oly mélyen bevésődött a vidéki családok lelkébe, hogy ha ilyen ember csöppen a szomszédságukba, rögtön egyik vagy másik leányuk jog szerinti tulajdonának tekintik, még ha nem ismerik is érzéseit vagy nézeteit.”

A legismertebb regényében, a Büszkeség és balítéletben a Bennet család életének egyik legfontosabb szakaszába tekinthetünk be. A szerény jövedelmű családba öt leány született, akiknek egyetlen reménye a kényelmes életre egy-egy jól megkötött házasság. Ehhez kitűnő kontrasztot biztosít a diszfunkcionális családi háttér és néhány bizarr kapcsolat alakulása a környéken. A szüleik élete elrettentő példa a lányoknak, akik más pároknál látják csak, hogyan kéne működnie a harmonikus házasságnak, amire ők is vágynak.

Bár Austen könyveiben túlnyomó részt szerelmi házasság köttetik, én úgy sejtem ez inkább személyes vágyait tükrözi, mint az akkori viszonyokat. Nagyon is racionálisan állnak a házassághoz maguk a szereplők is: a szülők a lányaik anyagi biztonságát tartják szem előtt, míg a lányok tiszteletet, megbecsülést, hasonló habitust és természetesen a kölcsönös vonzalmat preferálják. De a látszat ellenére nem a szenvedélyt részesíti előnyben az írónő: a hirtelen érzelmek, illetve az attól fűtött szereplők valamilyen módon mind megbűnhődnek. A befejezésben viszont enged annak az álmának, hogy mindenki megkapja, ami érdemei szerint jár neki.

Elizabeth Bennet közvetíti leginkább Austen gondolatait a könyvben. Életvidám természete, humora és intelligenciája teszi olyan csodálatos egyéniséggé, ami kiemeli őt környezetéből. Természetesen megvannak a maga baklövései: olykor kicsit elbizakodott, hamar tör pálcát mások felett, gyakran előbb cselekszik, mint gondolkodik. De legalább belátja hibáit és fejlődik. Mr. Darcy pedig minden nő álma: az előkelő, jóképű pokróc, aki a szeretett nő hatására lecsillapodik és megnyílik. Elizabeth ráébred, a gőgös viselkedés valójában lovagias, érzékeny és kedves férfit takar. Ezzel ő lesz a kivétel, aki erősíti a szabályt.

A könyv bemutatja a világ anyagias természetét, a kilátástalanságot, az ezekből következő ármánykodást. Ami számomra hiányzott, az az oktatás hiányának következményei, illetve a nagy vagyonnal járó kötelezettségek szélesebb körben való bemutatása. Mr. Bennett ugyanis nem körültekintően házasodott és menekül a közös életüktől a saját világába, így elhanyagolja a lányai neveltetését. Mr. Darcy, mikor először megkéri Elizabeth kezét, utal ezekre, valamint a társadalmi elvárásra, miszerint saját rangjához méltó feleséget köteles választani. Egy újabb könyvet meg lehetne azzal is tölteni, hogy választása később milyen nehézségeket jelenthet házaséletükben. Elizabethnek komoly próbatétel lehet, hogy az úri társaság nem fogadja el őt teljesen, valamint az, hogy nem arra nevelték, mivel jár egy ekkora birtok és vagyon és hogyan kell kezelni mindezt. De a könyv ott ér véget, ahol kapcsolatuk éppen csak kezdődik, így pozitív véget kapunk: Mr. és Mrs. Darcy szerelme valóságos, amelyben megismerik egymást, megtanulják elfogadni a másik negatívumait és mindketten jobb emberré válnak általa.

“Ők maguk derék emberek voltak (édesapám különösen maga volt a megtestesült jóakarat és kedvesség); mégis engedték, bátorították, szinte nagyra nevelték bennem az önzést és gőgöt, úgyhogy családi körömön kívül nem törődtem senkivel, lenéztem az egész világot, legalábbis igyekeztem lebecsülni minden más ember értelmét és értékét, ha a magaméval hasonlítottam össze. Így éltem én nyolcéves koromtól huszonnyolc éves koromig, és most is ilyen lennék, ha nem találkozom magával, drága, édes Elizabeth! Hiszen mindent magának köszönhetek! Milyen leckét adott ön nekem! Kemény lecke volt eleinte, de annál hasznosabb. Megalázott engem, de meg is érdemeltem. Úgy léptem ön elé, mint aki egy pillanatig sem kételkedik a válaszban. Maga megmutatta nekem, milyen üres minden fennhéjázó igényem, hogy tessem egy olyan leánynak, akinek érdemes tetszeni.”

A kötet a Lazi Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s