Rain Arlender: Az élet esszenciája

2018.10.12. Rain Arlender - Az élet esszenciája 1Az élet esszenciája egy skót család regénye, akik egy tradicionális whiskey lepárlót vezetnek, különösebb szakmai sikerek nélkül. Ám egyszer, egy szerencsésen végződő fiaskó miatt elnyerik az év whisky-je díjat. Az elismerésnek köszönhetően és a színvonal fenntartása érdekében egy új, szokatlan, és titkos eljárást kell bevezetniük. Ha kiderül a titok nyitja, a család jó híre és megélhetése is veszélybe kerülhet. Ettől akár zavarba is jöhetnének, de ők inkább belevetik magukat a tömeggyártásba. Kerül, amibe kerül! Hivatalosan a merész újítások és a családi összetartás ereje adja a Rattray Whiskey különleges zamatát. Nem hivatalosan pedig megmarad a nagy kérdés: mi ez a különleges összetevő tulajdonképpen és pontosan hogyan állítják elő ipari mennyiségben? A történetet keretét két ilyen véletlen és enyhén morbid “fejlesztés” adja, miközben a família minden egyes tagját megismerhetjük.

“Születése pillanatában Estella Rattray a tizedik leggazdagabb csecsemő volt Skóciában. Azt pedig, hogy az ő gyermeke majdan benne legyen az első háromban, mindössze hatesztendős korában intézte el a családjának.”

A Rattray család különlegessége, hogy mindannyian csodálatosan furcsa egyéniségek és valamilyen módon kilógnak a sorból (már ha lenne ebben a rokonságban olyan). De a sok szokatlan egyéniség mégis tökéletesen összeillik és egy kerek, színes egésszé áll össze. A családi kapcsolatokat éles szemmel és kellő öniróniával kezelte az író, legyen szó szülőkről, testvérekről, házastársakról vagy akár anyósokról. A sziporkázó anekdoták és a való életből nagyon is ismerős vonások rajzolják meg ezt az egyéni és érdekfeszítő családi albumot. A képsorok nézegetése közben tipikus, emberi vonásokat, realisztikus jelenségeket fedezünk fel és kendőzetlen, hétköznapi problémákat látunk, különös, mégis frappáns megoldásokkal. 

2018.10.12. Rain Arlender - Az élet esszenciája 2

A regény érdekessége, hogy a különböző helyzetek abszurditásán nevetünk, és mondogatjuk, hogy a nagybetűs élet nem tudna ilyen forgatókönyvet írni… Közben pontosan tudjuk, hogy márpedig az élet olykor nagyon is morbid lehet. A fanyar, csípős humornak köszönhetően még a legmocskosabb családi szennyesen és a legnagyobb prosztóságon is szívből, könnyezve röhögünk. Ahogy Carrie Fisher mondta, ha az élet nem vicces, akkor csak igaz lenne és ez elfogadhatatlan. A Rattray család élete azonban fergeteges, a legnagyobb poén pedig mind közül az, hogy az ő történeteiket olvassuk, miközben a magunkén hahotázunk úgy, hogy a hasunk is belefájdul.

“Estére Marion megelégelte, hogy egész nap a búbánatos fejét kellett néznie, és bevitte egy kocsmába, ahol azt mondta Patricknek, hogy ha búsulni akar, ám tegye, de akkor már fejlessze tökélyre, mert a búsulás az nem egy szomorú arc, egy lebiggyesztett száj – nem. A búsulás, az sokkal több ennél. És ha Patrick meg akar tanulni úgy istenigazából nekibúsulni, és a világot szar helynek érezni (önmagát meg egy darab szarnak benne), akkor a legjobb helyre jött, mert itt, Magyarországon ennek évszázados hagyományai vannak.”

Az szerzőről nem sokat tudni, de abban biztos vagyok, hogy minimum huzamosabb időt töltött Magyarországon, különben nem tudta volna ennyire lényeglátóan megragadni a magyarság mibenlétét. Ugyanolyan zseniálisan le tudta írni a habitusunkat és Budapestet is, mint az élet bukfenceit vagy az emberi kapcsolatok alapvető természetét. A szókimondó és komikus stílust apró írói kikacsintásokkal fűszerezte, az alapból kifordított történetet pedig nem várt meglepetésekkel vitte újabb és újabb irányba. Ez egy olyan regényt eredményezett, ami mindig velem maradt, elég volt csak rá gondolnom és már mosolyogtam is. Receptre kéne osztogatni depresszió ellen ezt a könyvet!

2018.10.12. Rain Arlender - Az élet esszenciája 3

A kötet a Syllabux Könyvkiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s