Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok

2018.03.30. Liane Moriarty - Hatalmas kis hazugságokA Hatalmas kis hazugságok egy ausztrál tengerparti város lakóinak életét mutatja be, azokra az eseményekre fókuszálva, amik egyikük halálához vezettek. Liane Moriarty mégsem arra helyezi a hangsúlyt, ki lesz az áldozat és a gyilkos, bár a lehetőségeket folyamatosan számbavesszük, amíg olvassuk a regényt. Inkább a múltban és jelenben ugrálva mutatja meg a szereplők mélységeit, motivációit, életük hétköznapinak tűnő, mégis izgalmas eseményeit, végig fenntartva a kíváncsiságot, hova fognak vezetni az egyre nagyobb vihart kavaró szárnycsapások. A gyilkossághoz vezető történéseket lineárisan mutatja be, megfűszerezve a rendőrségi kihallgatások kommentárjaival. Közben lényegtelennek tűnő szálakat sző a fő gondolatmenet köré, amikkel teljessé teszi egy tanmese kirakóját. Ezek pedig a női lélek magasságait és mélységeit, a modern társadalom betegségeit, az egyén és a csoport érdekütközésének problémáit teszik nagyító alá. A realisztikus ábrázolás révén felismerhetjük magunkat vagy a környezetünkben élőket, így nagyon értékes igazságokat ad át a kötet:

A tökéletességet ideje elengedni

A történet már-már valószerűtlenül idilli környezetben játszódik. Felmerül a kérdés: Mégis mi problémája lehet a tengerparti luxusvillákban élő, felső középosztálybeli családoknak? Azonban őket sem óvja meg semmi az élettől, a nagyon is valóságos problémáik szembesítenek azzal, hogy ez a történet bárhol máshol is játszódhatna. A tökéletesség hajszolása, az apró füllentések, amikkel egy szép látszatot építünk fel, ugyanúgy mindenkié. Olykor túl nagy törést okozunk ezzel a saját önbecsülésünknek, túl nagy nyomást helyezünk magunkra és a másikra is. A saját valóságunkat a többiek kirakatához hasonlítjuk, közben pedig leginkább azokra a lehetőségre vágyunk, amire mi valahogyan nemet mondtunk. Főhősnőink, Jane, Celeste és Madeline is megmutatják, hogy tökéletes választás nem létezik. Sokkal fontosabb emlékeztetni magunkat, értékeljük, ami megadatott nekünk, amit mi magunk választottunk és amiért áldozatokat hoztunk, bármilyen tökéletlennek tűnjenek is ezek olykor. Madeline-nak el kell fogadnia, lehet jó, ha nem jobb szülő, ha elengedi a gyerekét. Celeste-nek szembe kell néznie a valósággal, szélnek eresztve az álomképet, amivel csak áltatja magát. Jane-nek pedig az önmagával támasztott túlzott elvárásokból kell lejjebb adnia. Mindhárman boldogabbak, mikor belátják ezt.

Ha empátiával fordulnánk mindig mások felé, máris más oldalát látnánk

A három főszereplő: Madeline, Celeste és Jane. Az ő szemszögükből látjuk a többieket is. Bonnie és Renata például két nagyon is érthető, szerethető személyiség, mégis a többiek szemével nézve egy idő után idegesítőek. Ahogyan Madeline lassan felülírja a téves első benyomását velük kapcsolatban, mi is felismerjük, micsoda erő van a másik két emberben. Ellenségből így válhat ellenfél, szövetséges, majd barát. A kapcsolatokban a versengés és veszekedés helyét átveszi a kötődés és bajtársiasság. Közelről megnézve az először alaptípusba besorolható alakok mélységet kapnak és rámutatnak, senkit sem ismerhetünk igazán. Addig, amíg előítéleteinkből adódóan skatulyázunk, biztos nem.

Hibátlan anya nem létezik

Elég az interneten egy, az anyasággal foglalkozó cikk komment szekcióját végigfutni, hogy lássuk a jobb esetben “csak” cicaharcot, ami az anyák között dúl. Manapság egyre több a lehetőség a gyerek nevelése körül, így sokan két csoportra szakadnak a különböző kérdésekben és a másik fél kisebbítésében keresnek önigazolást. Hogy szült, hogy táplált, hogy hordozott, mennyit dolgozott… A lehetőség vitára végtelen és kimeríthetetlen. Ami az anyákról már nem mondható el. Hihetetlen mennyi minden vész kárba az irigység és képmutatás oltárán. Ha félretennék az ellentéteiket, megnéznék, mibe kerül mindez a másiknak, segítségért fordulnának egymáshoz és főleg, ha az őszinte érzéseiket, félelmeiket megosztanák, együtt erősebbek lennének. Szülőnek lenni amúgy is elég nehéz (az internet hozadékaitól Dr. Spocknak is égnek állna a haja) és ugyanez az energia csodákat művel(het)ne a gyerekekkel.

A szégyenérzet mindenkié

Házassági problémák, szülői bizonytalanság, trauma, fájdalom, elválás, önértékelés, öregedés, aggodalom. Félhetünk, hogy a kis hazugságaink nem fedik le tovább a nagyokat, hogy nem tudjuk leplezni a gyarlóságainkat, hogy a titkunk kiderülhet mások számára. Ezek miatt mindenki érezheti időnként, hogy kudarcot vallott, szégyenkeznie kell. Ezek az érzések el is választhatnak két embert, de ugyanúgy össze is köthetik őket. Ha abbahagynánk ezeket a füllentéseket, láthatnánk, hogy bizonyos szempontból egyáltalán nem különbözünk egymástól, se jobbak, se rosszabbak nem vagyunk, mint a többiek.

Az igazság felszabadító is lehet

Ha mindenki olyan beteg, mint a titkai, Jane és Celeste nem is tudják, milyen nagy bajban vannak. Mindketten verbális, fizikai és lelki trauma elszenvedői. És mindketten áltatják magukat… Többek között azzal, hogy el tudják rejteni a fájdalmukat mások elől, vagy, hogy segítség nélkül is boldogulnak. Celeste szisztematikusan tagad, Jane pedig próbál mindenből kimaradni és elrejtőzni. Szerepet játszanak, hazudnak és nem realizálják magukban, hogy leginkább önmagukat csapják be és a titkaik még sebezhetőbbé teszik őket. Amint találnak valakit, akinek megnyílhatnak és beszélhetnek, lassan elkezdenek változni, mernek tanácsot kérni és ezután könnyebben tudnak segíteni önmagukon.

Ne dőljünk be minden hatalmas, vagy kis hazugságnak!

A rendőrségi tanúvallomások a legjobb példa arra, hogy mindannyian a saját szűrőnkön keresztül látjuk az eseményeket és az esetek nagy részében tévesen ítélünk. Magunkból indulunk ki, az elfogultságunk, irigységünk, önös érdekeink itatják át meggyőződéseinket és befolyásolják a valóságunkat. Így érdemes közelebbről is megvizsgálni, amit nézünk, gondolkodni, mielőtt beszélünk, pláne, mielőtt ítéletet mondunk.

Érdemes ezt a könyvet elolvasni mindenkinek, aki úgy érzi, a titkai túlzottan ránehezednek az életére, aki kicsinek, tehetetlennek érzi magát, aki arra vágyik, hogy igazán lássák, aki megoldhatatlannak látja a problémáit, vagy aki füllentett már másoknak, pláne saját magának, hogy a tükörbe nézhessen vagy csak egyszerűen túlélje a napot.

A kötet az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, jelenleg nem kapható!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s