Tűz és jég dala: Ki volt valójában Rhaegar Targaryen?

2018.05.11. Tűz és jég dala - Ki volt valójában Rhaegar Targaryen 1Kevés olyan szereplővel találkoztam olvasmányaim során, mint Rhaegar Targaryen, aki A tűz és jég dala regényfolyam egyik legfontosabb karaktere, annak ellenére, hogy már hosszú évekkel a könyv eseményei előtt meghalt. Soha sem tudhatjuk meg, milyen volt valójában, mi motiválta őt, mégis a tetteinek eredménye befolyásolja Westeros történetét. Őt magát nem látjuk, csak arra hagyatkozhatunk, ahogyan emlékeznek rá. Nem tudjuk saját magunk megítélni őt, csak mások ítéletét olvashatjuk róla. Mivel mindenki a maga módján látja, sokszor érzelmekkel túlfűtve beszélnek róla, így egy elég vegyes kép rajzolódik ki előttünk: egy igazi aranyifjú, páratlan harcos, egy romantikus lovag, egy művészlélek, egy kegyetlen erőszaktevő, az utolsó sárkány… Egy ellentmondásokkal teli történet az övé, de ahhoz, hogy rájöjjünk, hogyan lehet egy halott embernek befolyása az élők felett, érdemes közelről megvizsgálni, mi történt vele, milyen hatások érték.

“Rhaegar hercegben búskomorság rejtezett, olyan érzés… A végzet érzése. Bánatban született, királynőm, és ez az árnyék egész életében ott volt fölötte.”

H. u. 259-ben a király, V. Aegon Nyárodúba hívatta a családját, hogy megünnepelje a dédunokája születését. De tragédia történt: a megszállott igyekezet, hogy a Targaryenek újra sárkányokat tenyésszenek, rosszul sült el. Futótűz puszított el mindent, lerombolva egész Nyárodút. Eközben érkezett a világra Rhaegar Targaryen (II. Aerys, az őrült király, és Rhaella királyné fia, Viserys és Daenerys bátyja). Gyászban született, árnyékoktól körülvéve és azt beszélik, volt egy titkos, privát oldala, mely hajlott a melankóliára. Kisfiúként igazi könyvmoly volt és nem érdekelte a többiek játéka, kardozása. Olyan korán megtanult olvasni, hogy az emberek mondogatták, Rhaella királyné lenyelt néhány könyvet meg egy gyertyát, míg a fiú benne növekedett. Egy napon azonban a herceg talált valamit a tekercseiben, ami megváltoztatta őt. Senki sem tudja, mi lehetett az, de a fiú egy reggel váratlanul megjelent a lovagok között, kardot és páncélt kérve.

A Targaryeneket mindig is vezették, hajtották jövendölések, látomások. Aerys és Rhaella is azért házasodtak össze, mert egy boszorkány azt jósolta nekik, a herceg, akit ígértek, frigyük gyümölcse lesz. Az ifjú sárkányt is Azor Ahai legendája változtatta meg. Innentől fáradhatatlanul tanult, edzett és szilaj harcossá vált. Dicsőséget szerzett tornán, csatában egyaránt. Házában szokás volt a vérvonal tisztaságát testvérházasságal megőrizni, ám neki nem volt lánytestvére még, így (H.u. 280-ban) elvette dorn hercegnőjét, Elia Martellt. Két gyermekük született, utána pedig kiderült, az asszonynak nem lehet több. Édesapját közben elrabolták, megkínozták, melynek hatására végképp elhatalmasodott rajta az őrület és a paranoia. Apa és fia kapcsolata is tarthatatlanná vált, az ifjú pár gyermekeinek megszületése sem békítette ki őket. Kis idő múlva Walter Whent nagyúr bejelentette a hírhedt harrenhalli tornát, ahol sok történet indult el vagy ért fordulópontjához. Ezen események láncolata jelentette a Targaryen-ház uralmának végét.

Harrenhall rejtélyei

H. u. 281. a hamis tavasz éveként vonult be a krónikákba, ugyanis a tél végének hitték ezt az évet, amikor megrendezték a lovagi tornát, az enyhülés azonban nem tartott tovább két hónapnál. Három nagy kérdés is köthető ehhez a legendás eseményhez és minden út Rhaegarhoz vezet.

1. Honnan volt pénz a tornára?

Whent nagyúr a szokásos díjak háromszorosát ajánlotta fel, mintha csak felül szeretne múlni minden korábbi, ehhez hasonló eseményt. Egy ilyen verseny amúgy is nagy költségekkel jár élelmezés, vendéglátás miatt. Viszont Harrenhall ura anyagi forrásai biztos nem bírtak volna el ilyen mértékű pompát és költekezést. A legegyszerűbb magyarázat, hogy egy nagylelkű és “csendes társ” segített. Ekkora összeget viszont nem szokás csak úgy odaadni névtelenül, kivéve, ha valami célja van az adományozónak. Ezért is mutat sok tény az ifjú sárkányra, aki valószínűleg így hívott meg annyi nemesurat egy helyre, amennyit csak tudott, hogy egy “nagytanács” jöhessen létre. Így megvitathatták, hogyan kezeljék az egyre érzékenyebbé váló politikai helyzetet, amit az őrült király okoz. Ez viszont veszélyes próbálkozás, tekintettel Aerys üldözési mániájára, és azokra, akiket a király vagyonossá tett. Egy rossz szó bárkinek a végét jelentheti, még az uralkodó fiának is… A torna pedig egy kifinomult eszköz arra, hogy elkerüljék a veszélyt, amit a gyanakvás hozott volna rájuk. Amíg Rhaegar el nem dobta ezt Lyanna Stark kedvéért, amivel tovább súlyosbította az amúgy is kényes helyzetet.

2. Miért Lyanna Starknak adta a szerelem és szépség királynőjének járó koszorút Rhaegar?

A tornát a herceg nyerte, mikor legyőzte Ser Barristan Selmy-t. Ezzel akár prezentálhatta azt is, erős, ügyes király lehet belőle. A győztes koszorúját pedig saját felesége helyett Lyanna Stark ölébe ejtette. Ez látszólag random, de mindenképpen veszélyes választás. Jogos a kérdés: ha nem ismerték egymást, miért a lányt választotta a felesége helyett, megsértve ezzel a Baratheon, a Stark, és a Martell házat? Ha valóban összefogást kezdeményezett az apja ellen, miért haragítaná magára reménybeli szövetségeseit? A király addigra megszállottja lett a tűznek, piromantákkal vette körül magát és a segítségükkel elevenen égetett el bárkit, akit ellenségnek vélt. Ön-, és közveszélyes uralkodó volt, akinek népe a halálát kívánta. Tywin Lannister az ifjú trónörököst akarta a helyére léptetni, a Baratheon, Stark, Tully és Arryn-ház között szövetség formálódott (ennek egyik lépése lett volna Lyanna Stark és Robert Baratheon, valamint Catelyn Tully és Brandon Stark házassága is). Miért vállalt volna bárki ekkora kockázatot egy ilyen kényes helyzetben egy ismeretlen lányért? Hacsak nem ismerte mégis…

3. Ki volt A Nevető Fa Lovagja?

A tornán megjelent egy rejtélyes lovag: karcsú, alacsony ember, különböző darabokból válogatott, láthatóan rosszul méretezett páncélban, pajzsán egy mosolygó arcú varsafa. Egymás után három emberre mért váratlan vereséget és a legyőzött vitézektől mindössze annyit kért, fegyelmezzék meg fegyverhordozóikat, akik előző este egy ártatlan emberre támadtak. Aerys azt hitte, Ser Jamie tért vissza álruhában, akit kinevezése után azonnal hazaküldött a Vörös Toronyba, hogy a királynéra és Viserys hercegre vigyázzon. Ezzel ellehetetlenítette, hogy az ifjú Lannister megméresse magát a tornán. A király megparancsolta az embereinek, hogy másnap leplezzék le a titokzatos harcost, de ő többé nem jelent meg. Aerys a fiát is a keresésére küldte, de nem találta senki. A termete miatt szóba jöhet akár egy nő is. Egy északi nő. Lyanna Stark pedig ügyes lovas volt és a bátyjai mellett képzett harcos, sokan fiúsnak tartották. Ha a herceg tényleg megtalálta a lovagot és rájött, ki bújik meg a páncélzat alatt, találkozhattak. Így a koszorú új értelmet nyer: Lyanna belső szépségét, bátorságát, kedvességét díjazhatta vele.

“Néha maguk a lovagok a szörnyetegek.”

Nem sokkal később “elrabolta” Lyannát, így Robert háborút indított, hogy visszakaphassa menyasszonyát. Bár a lázadás már a levegőben volt, miután a sárkányok kipusztultak és Aerys “uralkodása” egyre több áldozatot kívánt. Akárcsak trójai Heléna elrablása, ez is az utolsó csepp volt a pohárban, ami aztán elindította az események hullámát: Robert megölte Rhaegart, Jamie Lannister megölte Aerys-t, Viserys és Daenerys elmenekültek, Elia Martellt és gyermekeit megölte Gregor Clegane Tywin Lannister parancsára, Lyanna pedig meghalt Dorne-ban. A Targaryen-dinasztia háromszáz éves uralmának vége szakadt és megkezdődött Robert Baratheon uralkodása. Tizenöt évvel később elkezdődik a Trónok harca. Ez a történet addigra legendává válik, de akik ott voltak, sosem felejtik el. Az ifjú sárkány mindent kockára tett a kis farkasért. A feleségét és a gyermekeit cserben hagyta, a családját és királyságát háborúba taszította. Pontosan tudta, milyen veszélyes magával vinnie, mégis megtette. Kérdés, miért? Nyomós indok nélkül ez őrültség… Ehhez meg kell néznünk, mi állt abban a jóslatban, ami alapjaiban megváltoztatta a herceget:

Azor Ahai

A legenda szerint mikor sötétség uralta a földet, Azor Ahai harminc napon és harminc éjszakán át kovácsolta pengéjét szent tűzben. Amikor vízbe mártotta, hogy megeddze az acélt, a penge darabokra hullott. A következő penge ötven napon és ötven éjszakán át készült. A hős egy oroszlán vörös szívébe mártva szerette volna edzeni a pengét, azonban ez a kard is szilánkokra hasadt. A harmadik pengén száz napon és száz éjjelen át dolgozott. Majd szerelmének dobogó szívébe döfte a füstölgő pengét. Úgy tartják, az asszony vére, a lelke, az ereje és a bátorsága mind a pengébe költözött. Ez a Fényhozónak a története. A jóslat szerint egy hosszú nyarat követően, mikor összesűrűsödik a sötétség, majd felizzik a vörös csillag, egy harcos égő kardot húz ki a lángok közül. Ez a kard lesz a Fényhozó. Aki a kezébe veszi, az az újjászületett Azor Ahai. Előle megfutamodik majd a sötétség. Az ő dala a Tűz és Jég dala. Ez egy összetett prófécia, amit sokan, sokféleképpen értelmeznek. Rhaegar viselkedése azt mutatja, ez vezette fiatal kora óta, valószínűleg először azt hitte, ő lesz az. Később már azt gondolhatta, elsőszülött fiáról, Aegonról szól a dal vagy a gyermekeiről együttesen. Ám az utolsó sárkány nem csak ennek a jövendölésnek rendelte alá a cselekedeteit, hanem a Targaryen hagyománynak is, miszerint a sárkánynak mindig három feje, a szülőknek három gyermeke van. Mivel a felesége nem adhatta ezt meg neki, számára egy másik nő jelentette a megoldást. A jóslat arra mutat, hogy a Fényhozó valójában egy ember és ez reflektál Rhaegar és gyermekei életére is. Az első, akiről azt gondolta, Azor Ahai, meghalt Rubin-gázlónál, vízben. A másodikat a Lannisterek, vagyis az oroszlánok megölették. A harmadik miatt halt meg a szeretett nő, akinek gyermekében így tovább él Lyanna vére, lelke, ereje, bátorsága. Az ő életét ígérte meg Ned Stark. A sárkány és a farkas gyermeke, az ő dala a tűz és a jég dala. Jon Snow. Aki ezeket a szavakat mondta ki:

“Sűrűsödik az éj, elkezdődik az őrségem. Nem ér véget halálom napjáig. Nem veszek feleséget, nem birtoklok földet, nem nemzek gyermekeket, nem viselek koronát és nem aratok diadalt. A helyemen élek és halok meg. Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi. Az Éjjeli Őrségnek ajánlom életemet és becsületemet a mai éjszakára és minden éjszakára, amely ezután következik.”

Ez így ebben a formában azt sugallja, ez a sok halál mind értelmet nyer, szükséges, mert eleve el vannak rendelve. Lehet, ezt a herceg előre látta, ahogy később a húgának is látomása volt. Ha igen, soha sem lehetett boldog, ezért volt mindig melankólikus, titokzatos. De vajon ebből mennyit tudott Lyanna, mikor kettejük kapcsolata kirobbantotta a háborút?

Szerelem, stratégia, vagy erőszak?

Mivel Lyanna és Rhaegar sosem mutatkozott együtt nyilvánosan, nem tudhatjuk, milyen volt a kapcsolatuk természete: szerették egymást és együtt szöktek meg, vagy az ifjú herceg az az erőszaktevő szörnyeteg, akinek sokan tartják? Ned visszaemlékezéseiből kiderül, a lány nem volt annyira elkötelezett jegyese, Robert Baratheon felé. Így akár lehetséges, hogy egyáltalán nem rablás történt, hanem szökés. Mindenesetre több kérdést is felvetnek a kettejük között történtek. Az első, született-e gyermekük? Minden jel szerint igen, ők Jon Snow szülei. Eddard még Catelynnek sem beszél róla, viszont abszolút karakteridegen, hogy megcsalta volna a feleségét. Ő csak akkor hazudik, ha ezzel megvéd valakit, vagy valamit és sokatmondóak a gondolatai, emlékfoszlányai a húgáról. Viszont a feltételezés, hogy nem erőszak volt, hanem szerelem, még nem zárja ki azt sem, hogy ez egy stratégiai lépés is lehetett a férfi részéről. Őszintén hitte, hogy a jövendölés beteljesítéséhez három gyermeket kell nemzenie. Így születhetett meg Jon, de közben Rhaegar, Elia, a másik két gyermek, Lyanna meghalt, Viserys és az újszülött Daenerys száműzetésre ítéltetett. Jont egyedül a nagybátyja mentette meg azzal, hogy elrejtette mindenki elől. De ez tényleg feljogosította Rhaegart mindarra a katasztrófára, amit ez jelentett? Cselekedetei tönkretették a családját, háborút indítottak, ami ezrek halálát okozta. Hogyan lehetett ennyire biztos, hogy Lyanna az egyetlen út? A prófécia kényelmes kifogásnak tűnik, hogy megtegye, amit szeretne és amit valószínűleg amúgy is megtett volna. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, mibe került az, hogy ő egy tizenöt éves lányt megszöktethessen az “Öröm tornyába”, miközben otthon várták és az országa hadban állt őmiatta. Ez egy hős jellemrajza, aki megmenti a világot, vagy egy önző, számító, kegyetlen emberé?

“Az őrület és a nagyság egyazon érme két oldala.”

Ki volt valójában Rhaegar Targaryen? Egy született romantikus, elválasztva az igaz szerelemtől? Egy újabb őrült Targaryen, aki megszállottan hajszolt egy látomást? Vagy egy stratéga a hatalmasok játszájában? Egy művészlelkű lovag? Egy jól képzett, könyörtelen harcos? Egy reményteli herceg, aki megmenthette volna a királyságot? Egy fiú, aki minden jó szándéka ellenére háza pusztulását okozta? Az apa, aki elhozta a megígért fényhozót Westerosba? Azt gondolom, egy kicsit mind. George R. R. Martin komplex karakterei között ő egy újabb példa arra, mennyi minden elfér egyetlen lélekben. Anélkül, hogy egyszer is felbukkanna a történetben, nemcsak befolyásolja egy egész királyság jelenjét, de az egyik legösszetettebb ember is. Hagyatkozhatunk az igen erős véleményekre, amiket megfogalmaznak róla a szereplők, közben érzékelhetjük a hatását, egészen a történet végéig.

“Szeretett a romok között aludni a hold és a csillagok alatt, és valahányszor visszatért, új dalt hozott magával. Ha az ember ezüsthúros hárfáján alkonyról, könnyekről meg királyok haláláról hallotta dalolni, önkéntelenül is úgy érezte, saját magáról és szeretteiről énekel.”

2018.05.11. Tűz és jég dala - Ki volt valójában Rhaegar Targaryen 2

A bejegyzés alapjául szolgáló kötetek:
George R. R. Martin: Trónok harca, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!
George R. R. Martin: Királyok csatája, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!
George R. R. Martin: Kardok vihara, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!
George R. R. Martin & Elio M. García Jr. & Linda Antonsson: A tűz és jég világa, az IPC Könyvek gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s