Abbi Waxman: Új örömök kertje

2018.03.02. Abbi Waxman - Új örömök kertje 1Egy vallomással kezdem: kertészeti antitalentum vagyok, ahová lépek, szó szerint nem terem fű. Ha a városunkban járnál, felismernéd a “kertem”. Mindkét szomszédom gyönyörű, hirtelenzöld gyeppel, hívogató lugasokkal, és színes virágokkal emelte udvarának fényét. És köztük ott nyúlik el a Holt-láp. Az én személyes kis mocsaram. Igaz, a tetején egy gyönyörű skót juhász és egy elbűvölő macska vetekszik a környék imádatáért, de a boldog játszadozással a legelső kis gyámoltalan fűszálat is elintézik. És amit ők ketten nem, azt sajnos megteszem én.

Pedig nagyon igyekszem: valahányszor növényt kaptam életem során, utánanéztem a tartásának, igényeinek és gondosan aszerint jártam el. Kivétel nélkül mindannyian a gyors halált választották az én vendégszeretetem helyett és nincs az a virág-suttogó, aki visszaénekelte volna őket az életbe. Elneveznem pedig végképp nem szabad őket, különösen halott hírességekről nem. Cézár március idusán hagyott itt, Napóleon is inkább az örök termőföldek felé vette az irányt egy szép májusi éjszakán. A legkitartóbb még az előbbiek miatt névtelen orchidea volt, de őt Ember gondozta. Egyszer besegítettem az öntözésben és annyi is volt neki.

“Vannak emberek, akik megeszik a nyers fokhagymát, mert szerintük örök életük lesz tőle. Szerintem inkább elkerülik őket utána az emberek, amitől nem örök lesz az életük, hanem békés. Csináld te is, ha akarod.”

Mindennek ellenére (vagy talán épp ezért) a kertészet lenyűgöz. Főleg azok ez emberek, akik képesek életben tartani, vagy termésre bírni ezeket a mitikus élőlényeket. Van benne egyfajta varázslat, ahogy a különböző természeti elemeket vegyítve, a kis védtelen palántákat gondozva új élet sarjad a szemünk láttára. A megfelelő időzítéssel ültetni, öntözni, trágyázni, támasztékot adni egy kis hajtásnak, majd leszüretelni a gondoskodás gyümölcsét. Elámulok a múlandóságán, hiszen van, hogy pár perc alatt el is fogy a drága termés, hogy újra elfoglalja a helyét a nagy körforgásban és kezdődjön az egész folyamat elölről. A természet csodáihoz nem élhetünk ennél közelebb.

Ezért is érdekelt Abbi Waxman könyve, amint megláttam az újdonságok közt a boltban. A könyv mondanivalója és struktúrája is az élet és a múlandóság varázslatának áldoz. Minden fejezet elején különböző kertészeti tanácsokat olvashatunk a felszerelésekről, a különböző zöldségek egyéni szükségleteiről, fűszerezve a főszereplő, Lilian (szintén antitalentum) humoros megjegyzéseivel. Ezek nem csak kiegészítik a könyvet, de a következő fejezet hangulatát, témáját is előre jelzik.

2018.03.02. Abbi Waxman - Új örömök kertje 2

“Ha ránézel a salátára, világos, hogy kell-e locsolni. Ha lógatja a fejét, és bánatos, adj neki inni, és azonnal virgoncabb lesz. Ha nagyon bánatos, maradj mellette, amíg jobban nem érzi magát.”

A történet egy hat hetes kertészeti tanfolyam köré épül, amire főhősünk jelentkezni kénytelen a munkája végett. Az elején még nem is gondolja, hogy nem csak a zöldségtermesztés csínját-bínját sajátíthatja el, hanem azt is, hogyan gyomlálhatja ki a férje elvesztése felett érzett gyászt a szívéből. Kertművelés közben kicsit lelassul a mindennapi rohanásból, kizökken a rutinjából, harmóniába kerül a természettel és elengedi magát. A bűntudat és a lelkiismeretfurdalás helyén hagyja, hogy újra kivirágozzon benne az életkedv. A saját gyászán kívüli világra is egyre jobban odafigyel és végre megengedi magának, hogy fürödjön egy kicsit az élet apró ajándékainak fényében. Hozza azt egy kutya melegsége, két gyerek szabad lelke, egy testvér merészsége vagy egy kellemesen összeverődött baráti társaság…

Bár a kötet komoly témákat dolgoz fel, feldobja a kellemes helyzet-, és jellemkomikum, és az őszinte, valós karakterek. Egyik szereplő sem mentes az önkritikától és a szarkasztikus megnyilvánulásoktól és nem tesznek, vagy mondanak semmi olyat, amit mi, vagy akár egy barátunk ne tenne a helyükben. Nem kertelnek, nem adják elő a tökéletes álomképet az anyaságról, öregkorról vagy a szingli életről. Nehézségeiket ugyanúgy megosztják egymással, mint a vidámságot. A tanfolyam végére az így összeverődött kis társaság egy összetartó családdá válik. Egy kicsit lökött, szokatlan, de mégis gyönyörű családdá, akik nem csak nézik, de látják is a többieket, együtt lélegeznek, védik egymást és szurkolnak a másiknak.

“Nagy területre és sok-sok napsütésre lesz szükséged. Akárcsak a töknek.”

Liliant pedig ez a hat hét ráébreszti, hogy mit mulasztott el az árnyékban megbújva, mi az igazán fontos: viszonozni az ajándékokat, amiket kapott. Előzékenynek lenni azokkal, akik kisegítették a bajban. Elfogadni a szeretetet, nem elfutni előle. Erősnek lenni, hogy segíthessen másoknak. Engedni magának, hogy ne kelljen mindig erősnek lennie. Azt nézni, amit kapott, ahelyett, amit elvesztett. Meglátja, bármiből válhat egy krémes zöldségleves a lelkének. Ahogyan ez a könyv is azzá lehet az olvasóinak.

2018.03.02. Abbi Waxman - Új örömök kertje 3

A kötet az Európa Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s