Rosalie Ham: A ruhakészítő

2018.03.23. Rosalie Ham - A ruhakészítő 1Aki egy romantikus limonádé reményében kezd neki A ruhakészítőnek, csalódni fog. Ez a könyv az elnyomásról, bántalmazásról és a bosszúról szól. Egy kőkemény dráma, szatirikus masnival átkötve. Releváns, mindennapi témákat dolgoz fel, miközben abszurd helyzetek, morbid jellemrajzok és fekete humor teszi egyénivé a kötet hangvételét. A leírás egyszerű, mégis színes, eleven, sokatmondó: amit olvasunk, már látjuk is magunk előtt, mint egy képet. A könyvnek van egy beteg bája, amire nem árt felkészülni, és csípősebb humorérzékkel nekikezdeni.

“Mindenki imád gyűlölni valakit…”

A történet főhősnője Myrtle “Tilly” Dunnage, egy ruhakészítő, akit tíz éves korában megvádoltak egy bűnténnyel és száműzték a kisvárosból, ahol addig élt. Így erőszakkal elszakították mindenkitől, akit ismert, kitépték a gyökereit és elhajították. Elvették a gyerekkorát. Húsz évnyi távollét után visszatér Dungatarba, hogy gondját viselje édesanyjának. Emellett keresi a lehetőséget önmaga tisztázására és az oly régen vágyott igazságtételre. Érkezésétől az izolált, színes, feszültséggel teli kisváros élete felbolydul, ami segít a lánynak nem csak a lelki sebeit összeölteni, de saját tervet is szőni.

“Némelyeknek több fájdalom jut, mint amennyit megérdemelnének.”

Tilly csodálatos főhős: rejtélyes, sérült, törékeny, mégis tökéletesen leplezi ezeket, mert intelligens, érzékeny és kreatív. Egy erős szövet, ami ha helyenként el is szakad, a tartásából soha nem veszít. Az iskolai zaklatás, fizikai bántalmazás, a vádaskodás, és a durva elutasítás tette azzá őt, aki: egy olyan nővé, aki nem hagyja magát többé és emelt fővel jár. Sok kihívással kellett már szembenéznie, ezek a nehézségek formálták a személyiségét, előnyei és hátrányai lettek. Képes csodákat alkotni, kihangsúlyozni vagy épp elrejteni mások hibáit. Olyan tükröt tart Dungatar lakói elé, ami nem tetszik nekik. Így a saját eszközeivel, de megteszi azt, amit sokan maximum elképzelni mernek: elegáns bosszút áll. Ettől lesz olyan izgalmas karakter.

2018.03.23. Rosalie Ham - A ruhakészítő 2

“Mindenki tud mindent a másikról, de soha senki nem kezd el pletykálni róla, mert akkor őt is kibeszélnék a többiek. De te nem számítasz… a kitaszítottakon bárki bátran köszörülheti a nyelvét.”

A város legtöbb lakója változatosan őrült, már-már pszichikai tanulmányt lehetne írni róluk. Ha azt írta volna a szerző, hogy harminc éve egy elmegyógyintézet volt Dungatar helyén, amit feloszlattak, egyáltalán nem lepődöm meg. A kicsinyes, önző hozzáállás, a kisvárosi pletykák, mélyről jövő komplexusok ütközése, folyamatos piszkálódás és az érdekek gyors cseréje jellemzi a várost. A hatalomért, népszerűségért vagy ezek megtartásáért a legalamuszibb nyuszi is óriásit képes ugrani. Ezt sajátos stílussal, gyönyörű ruhákkal, kétszínű viselkedéssel leplezik, amihez jól jön Tilly tudománya. A hozzá hasonló kívülállókat megtűrik maguk körül, de csak addig, amíg használni tudják őket a saját céljaikra. Egymás között pedig kellemes utálattal veszekednek a koncon.

“A szeretet épp olyan erős, mint a gyűlölet, és pontosan ugyanolyan erővel tudnának szeretni valakit, akit kiközösítettek, mint amilyen erővel képesek őt utálni.”

Ebben a közegben Tilly a többi kívülálló között találja meg azokat, akikre nagy szüksége van, leginkább az édesanyja, “őrült Molly” és a szegény családból származó focista, Teddy személyében. Molly megtört, nem tud vigyázni magára, gondoskodásra szorul, de legbelül őrzi a lánya történetét, a teljes igazságot. Szükségük van egymásra, mert mindketten mások bűneiért fizettek egész életükben, de együtt be is tudják nyújtani a ezért a számlát. Teddy pedig bársonyként simogatja Tilly lelkét. Ő a szerelem, tisztaság és gyengédség a lány életében. Figyelmes, és őszinte, ami Tillynek idegen tapasztalat, és nagyon is szüksége van rá, hogy valaki annak lássa és annak szeresse, aki ő valójában. Mellette megnyugszik, megnyílik és ezzel elkezdi feldolgozni az őt ért sérelmeket.

“A fájdalom többé már nem jelent számunkra átkot, Molly – szólalt meg fennhangon. – A bosszúnkat fogja táplálni, ez lesz létünk értelme. Erőt kovácsoltam belőle, és ez hajt majd előre. Elvégre így igazságos, nem?”

A történetet átszövi az abúzus témája, legyen szó iskolai-, családon belüli-, vagy szexuális erőszakról, azoknak verbális-, és/vagy fizikai formáiról. Az írónő nem felejtette el bemutatni azt sem, a bántalmazó és bántalmazott nem mindig marad meg a szerepkörében, az erőviszonyok változhatnak. Az elnyomó elvesztheti hatalmát, erejét, az elnyomott pedig felnőhet, megtalálhatja önmagában az túlélőt, a többi áldozatban egy sorsközösséget. Kiállhat önmagáért, másokért, vagy akár bosszút állhat. A fájdalom katalizátor lehet, ami elhozhatja a változást, így nem árt meggondolni, hogyan bánunk egymással: lágy selyemként vagy durva pokrócként. Mert ha valakiben egyszer elszakad a cérna, lehullhat a fátyol minden hamisságunkról és ott állunk megszégyenülve, pőrén.

2018.03.23. Rosalie Ham - A ruhakészítő 3

A kötet az I.P.C. Könyvek gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s