Tűz és jég dala: Tyrion Lannister, a kis túlélő

(Aki nem olvasta a Trónok harca c. könyvet, annak most szólok, az éj sötét, és tele cselekményleírással!)

2018.05.25. Tűz és jég dala - Tyrion Lannister, a kis túlélőTyrion Lannister egy törpe. Ez önmagában több hátránnyal jár, mint előnnyel, de ő Westerosban él, ahol a fizikai erő dominál. Ráadásul édesanyja belehalt a születésébe, így a családja nagy része megveti, gyűlöli őt. Az apja, Tywin sosem heverte ki szeretett felesége elvesztését, a család hírnevén esett szégyenfoltot. Bármilyen racionális legyen is, minden észérve elpárolog, amint “a kis torzszülött” szóba kerül. Nővére, Cersei női jelenlét és példakép nélkül marad, ami soha el nem múló dühöt ébreszt benne kisöccse iránt. Ébredező kegyetlenségének Tyrion az első igazi célpontja. Egyedül Jaime az, akinek a védelmére, bajtársias szeretetére számíthat ebben az ellenséges közegben, amit a saját családja jelent. Tyrion azonban nem csak túléli az akkor esélytelennek tűnő gyermeki éveit, hanem korának egyik legmeghatározóbb figurájává növi ki magát. Hogyan lehetséges ez?

“Valós képem van erényeimről és gyengeségeimről. Az én fegyverem az elmém. A fivéremnek ott a kardja, Robert királynak ott a harci pörölye, nekem pedig az elmém… az elmének pedig könyvekre van szüksége, ahogyan a kardnak fenőkőre, ha meg akarja őrizni élességét – Tyrion megütögette a könyv bőrfedelét. – Ezért olvasok annyit, Havas Jon.”

Mivel nyilvánvalóan nincs esélye a lovagi címre, viadalokon való részvételre, már kiskorától fogva a könyvei mögé bújik. Az olvasás nem csak rendkívül műveltté teszi, de a beleérző képességét, fantáziáját, logikáját is fejleszti. Mivel édesapja szeretetére, elfogadására vágyik leginkább, figyeli őt. Rengeteget tanul tőle a politikáról, gazdaságról, harcról, igazgatásról. Ettől lesz Ned Stark tökéletes ellentéte, mint stratéga. Tisztában van vele, miben kell segítséget kérnie és kihez fordulhat a problémájával. Ráérez, ki az, aki majd elterjeszti, amit tőle hall és ki fogja megőrizni a titkát. Tudja, kiben bízhat meg és kiben nem. Ha mégsem lenne biztos benne, kivel hozta össze az élet, kis játékkal vagy egy csellel előhívja a többiek igazi énjét. A műveltsége, humora, empátiája pedig remek alap, hogy jó beszélgetőpartner legyen. Az emberek szívesen megosztják vele mik hatottak rájuk, milyen életük van, hogyan gondolkoznak, miben hisznek, mivel törődnek. Közben mindent megjegyez, elraktároz, hátha később hasznára válhat. Bármilyen jószívű is legyen, mindig éber és óvatos marad, végső esetben komoly erőkkel védi magát. A vele született örök kíváncsisága hajtja, mindig felteszi magában, vagy hangosan ugyanazt a kérdést: Mi motiválja, mi hajtja a körülötte élőket?

Ez után különleges figyelmet szentel nekik. Nem csak azt nézi, ő mit érezne a helyükben, hanem azt is, mit gondolna, ha ugyanazzal az élettapasztalattal, státusszal, vággyal rendelkezne, mint ők. Hogy megteremtse a bizalmat, szívesen megnyílik másoknak. Nem erőszakosan faggat, nem interjúztat, hanem valódi beszélgetést kezdeményez. Tudja, az emberek gyakrabban és változatosabban mutatják meg magukat, mint azt elsőre, figyelmetlenül gondolnánk. Szívesen beszélnek arról, ami érdekli őket, ha van valaki, akinek elmondhatják. De ő nem csak a beszédükre figyel: olvas a másik külsejéből, viselkedéséből, hangneméből. Majd elemez, gondolkodik, következtet. Ezek a belső monológok általában humorosan vannak bemutatva, mert Tyrion iróniával kezeli a különbséget a valóság és az elmondottak között. De nagyon sokat elmond, milyen gyorsan pörögnek  gondolatai.

“Megszülettem. Életben maradtam. A bűnöm, hogy törpe vagyok, bevallom! Hiába bocsátott meg nekem jó apám oly sokszor, én makacsul kitartottam e romlottságomban!”

Tyrion nem hagyja, hogy a testi hátránya akadályozza a kalandos természetét, kíváncsiságát és mindig megragadja a lehetőségeit. Ha kíváncsi a Falra (vagy épp szeretne levizelni a világ tetejéről), nekivág a legkegyetlenebb útnak is, fityiszt mutatva a rá leselkedő veszélynek. Ez rámutat személyiségének önpusztító oldalára is. Az ő tragédiája, hogy a szülői törődést sosem tapasztalhatta meg, így ő is elhitte, nem érdemel szeretetet. Furdalja a lelkiismerete az édesanyja halála és a családnak okozott gyász miatt, igazolva érzi a szenvedést, amit az apja és a nővére okoznak neki. Azt is sikeresen elhitették vele, hogy egy hétköznapi nő nem szerethetné őt, csak egy prostituált. Első feleségét apja gyakorlatilag azzá teszi, ezzel ad kemény leckét a fiának arról, mi jár neki, és mi nem. Egy ponton a vágy, hogy a családja elismerje őt vagy legalább az érdemeit, átfordul neheztelésbe, kibogozhatatlan konfliktusokat okozva a családban. Ezt a belső gyötrődést, vívódást iróniával, cinikus megjegyzésekkel, fekete humorral palástolja.

Bár Westeros egyik leggazdagabb családjának a tagja, Tyrion kívülálló. Legtöbbször megvetéssel, megaláztatással, gúnnyal kell szembenéznie. Mivel számos ilyen helyzetből vágta már ki magát, mélyen együttérez a hozzá hasonló sorsúakkal: kirekesztettekkel, megalázottakkal, fattyakkal, törpékkel és egyéb törött lelkekkel. Őszintén törődik másokkal, lelki sérelmeit így formálja valami jobbá. Eleinte óvatossága és a keményen elszenvedett leckék miatt nem mutat magából többet egy felvett maszknál, ami mögé nehéz bepillantani. De ha valaki méltónak bizonyul bizalmára, az egy végtelenül hűséges, kedves, becsületes ember szeretetét nyerheti el, akire minden körülmények között számíthat. Sajnos legtöbben nem látnak a külseje mögé és nem is érzékelik, mit jelent az odaadása, amíg el nem veszítik azt.

“Sose felejtsd el, ki vagy. A Világ nem fogja. Viseld páncélként, és akkor sosem fordíthatják ellened.”

A stratégiája, bár magán viseli a nyomát a családi gondolkodásnak, kiemelkedik a többiek módszerei közül. Tywin nem kérdez, nem felszólít, hanem kijelent. Persze, ha megszólal mögötte a “Castamere-i eső”, könnyebb megmondani, hogy a másik mit fog, vagy mit nem fog megtenni. Egy ilyen ember szavának súlya van. Cersei a státuszát, hatalmát fitogtatja és parancsokat oszt. Számára a tökéletes fegyver egy zsoldos, aki nem kérdez, hanem vakon engedelmeskedik. Tyrion ezzel szemben nem azt hajtogatja, őt mi érdekli, őt hogyan szolgálhatják legjobban mások, ő mit parancsol, ő hogyan szeretné elérni a céljait, hanem megmutatja a másiknak, milyen előnye származhat egy esetleges szövetségből.

Sokan nem látják meg a mérete miatt (képletesen és szó szerint értve sem), nem veszik komolyan a viccei miatt, nem tekintik valódi ellenfélnek, így őszintébben kommunikálnak a jelenlétében, könnyen elárulják magukat, így észre sem veszik, közben valaki megfigyelte őket. Ez a fajta láthatatlanság sok helyzetben előnyös, különösen, ha valaki megragadja az alkalmat. Ő meghallgat mindenkit és néha előbb megfogalmazza a céljaikat, mint ők maguk. Az ő nyelvükön szól hozzájuk, hogy megértsék, csak rajta keresztül vezet az útjuk az álmaik megvalósulása felé. Ha elsőre nincs eredménye, több szemszögből megvizsgálja ugyanazt a kérdést, ugyanazt az ajánlatot más módon teszi fel, finomít a hangnemén, engedményeket tesz, megkeresi a kiskapukat, köztes megoldásokat. Mindent megtesz, hogy békésen rendezze ügyeit, észérvekkel vitázik. Ha valaki olyan ügyes, mint Tyrion, egy ilyen egyezséggel mindenki jól járhat, mert sikeresen eléri, hogy a saját vágyaikat az övéiben lássák meg. Kiismerni a többieket, kiaknázni az előnyös tulajdonságaikat, kommunikálni velük, motiválni őket, kitartani mellettük, alkalmazkodni hozzájuk: ilyen egy jó vezető.

“Néha egy nagyon kicsi ember is óriási árnyékot vethet.”

A bejegyzés alapjául szolgáló kötetek:
George R. R. Martin: Trónok harca, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!
George R. R. Martin: Királyok csatája, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!
George R. R. Martin: Kardok vihara, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!
George R. R. Martin & Elio M. García Jr. & Linda Antonsson: A tűz és jég világa, az IPC Könyvek gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s