Férfiasan tökéletes: Peeta Mellark

2018.06.22. Férfiasan tökéletes - Peeta Mellark 1Az Éhezők viadala trilógia igazi úttörő a kortárs ifjúsági irodalomban. Egy nagyon személyes és intim képet fest valóságshow-król, felnőtté válásról, médiahekkről, politikáról és háborúról. Közben az írónő felépített a fiatalok számára egy olyan disztópiát, ami komolyan veszi őket, rendkívüli, mégis hétköznapi problémákat mutat be, amihez kötődni tudnak. Valamint ez lett az első világszerte, széles körben ismert sorozat, amiben a klasszikus nemi szerepek felcserélődnek. A történet középpontjában egy vagány, erős lány áll. Édesapja halála és az édesanyja összeomlása után ő lesz a család feje: ő tartja fenn a víz felett őket, ő hozza meg a fontos döntéseket, szerzi be az élelmet. Panem világa és az egyéni körülményei formálják Katnisst egy gyakorlatias, önfeláldozó, makacs, segítőkész, lobbanékony, esendő, olykor ellentmondásos hősnővé. A legtöbben kimondottan szeretik, éltetik őt, mint a feminizmus úttörőjét, aki nem vár megmentésre, sőt ő maga ment meg másokat. A maga módján egyedülálló, ahogyan az érem másik oldala, Peeta Mellark is.

Az ő esetében már nem ilyen lelkes a fogadtatás. Az internet tele van az őt becsmérlő, cikiző hozzászólásokkal. Amíg Katnisst általában nem tartják nőietlennek, Peetát túlnyomó részt nyápicnak, de minimum gyengének bélyegzik. Ugyanezek a tulajdonságok fordítva nem okoznának problémát a nagyközönségnél, de ez így, ebben a formában kiveri a biztosítékot. Jelenleg egy nő, aki kimutatja az erejét, egy hős, de egy férfit, aki felfedi az érzékeny oldalát, nehezen vagy sehogy sem fogadnak el. Amint ez a kettős mérce is mutatja, az út vége még messze van. Pedig ha körülnézek az ismerőseim között, nem azt látom, hogy minden férfi egy tesztoszteronbomba, ahogy nem minden nő született feleség és anya. Azoknak pedig, akik nem illenek bele teljesen a nagy elképzelésbe ezekről a szerepkörökről, jó érzés olyan regényalakokkal találkozni, akik önmaguk maradnak és a meglévő tulajdonságaikból hozzák ki a legtöbbet.

Peeta legalább annyira komplex személyiség, mint Katniss. Érzékeny, ravasz, előrelátó, sokoldalú, pacifista. Egy erőszakos, durva anya és egy alárendelt, kedves apa nevelte fel egy olyan rendszer keretein belül, ahol kizárólag az erősebb maradhat fenn. A szülői mintához hasonlóan ő sem bánja, ha a világában a nők dominálnak és kiválóan alá tud dolgozni valaki másnak. Nem szégyelli, hogy van érzéke a művészethez, hogy szereti a naplementét és becsüli annyira az élet értékét, hogy nem hajlandó mások kedvéért megölni akár egy embertársát is. Tisztában van a szavai súlyával és használja is őket. Bár fizikai ereje, intelligenciája sem elhanyagolható, inkább az udvarias, kedves oldalán van a hangsúly.

“Nem adom fel küzdelem nélkül. Csak azon töprengek, bárcsak lenne valami módja, hogy… megmutassam a Kapitóliumnak: nem vagyok a tulajdonuk. Hogy több vagyok, mint a Viadal egyik kelléke”

Úgy vettem észre, sokakat leginkább a fiú “passzivitása”, alárendelt szerepe zavar. Igaz, hogy Katniss megmenti, nem is egyszer, ahogyan Peeta is őt, többször és több szinten. Elfogadja a támogatását és viszonozza, még ha nem is olyan látványosan, nem klasszikus jelenetekbe ágyazva: nem mészárol le embereket értelmetlenül, nem kapja fel a karjaiba, és lovagol el vele a naplementébe (aminek amúgy szereti a színét), de a saját eszközeivel mindent megtesz érte. Nem csak azért, hogy a lány túléljen mindent, amivel a Kapitólium próbálkozik ellene, hanem azért is, hogy jobb élete legyen. A közönség befolyásolásával eléri, hogy szimpatizáljanak vele, így támogatókat szerez neki. A viadalon kifigyeli és manipulálja azokat, akik az életére törnek. A kapcsolatukkal pedig megóvja őt attól, hogy a Kapitólium korábbi kedvenceinek hírhedt sorsára jusson vagyis, hogy eladják, használják a műsoron kívül is. A kínzások közepette, a saját tudatán erőszakot téve is azon van, hogy megvédje őt. Végül mégis összeroppan. Ez szerintem nagyon fontos mozzanata a történetnek: mindenki elérkezhet a törésponthoz, de nem ez teszi az embert gyengévé.

2018.06.22. Férfiasan tökéletes - Peeta Mellark 2

Ami a kapcsolatukat illeti, Peeta hagyja, hogy Katniss dönthessen a fontosabb kérdésekben. Így megadja neki a döntés szabadságát, a kontroll érzését, amire égető szükség lehet egy totálisan kiszámíthatatlan, vagy félelmetes helyzetben. Ezáltal a lány nagyobb biztonságban érezheti magát. Amikor pedig egy kis időt tölthetnek együtt, Peeta teret ad a lány igényeinek: figyel rá, így megérti a másik min megy keresztül. Türelmesen vár rá, finoman udvarol neki. Ezeket általában alulértékelik és megfizethetőnek ítélik fizikai erő vagy anyagi előnyök ellenében, pedig nagyon vonzó tulajdonságok. Ami még nagyon fontos: nem mászik rá és amikor kérdez, el tudja fogadni a nemleges választ is. Nem sértődik meg, hanem finoman tudatja a partnerével, hogy ettől még mellette marad. Éretten, komolyan, megbízhatóan áll a másik mellé. Nem pont attól lesz valaki férfias, mert megvédi akit szeret, kitart mellette és biztonságot ad neki?

“– Abból, hogy van szépérzékem, még nem következik egyenesen, hogy gyenge is vagyok – mutat rá Peeta. – Kivéve talán veled kapcsolatban – teszi hozzá.”

A másik, ami rontja Peeta megítélését, az Gale. Ő egy tipikus hős jellemével bír: erős, határozott, kemény, jóképű, militarista, vezéregyéniség. Viszont Katniss és közte a kapcsolati dinamika egyenlőtlen, mert túl egyformák. Mindketten makacsak, harciasak,  de egyikük sem enged könnyen az igazából. Ez mindaddig működhet, amíg megértik egymást és nem különböznek össze fontos kérdésekben. Ez a pont el is érkezik a háború kitörésekor, mikor a lány mentené az ártatlan civileket, a fiút pedig elvakítja a düh és a bosszúszomj. A forradalom végére egyértelművé válik, hogy ők ketten hosszútávon nem élnének békésen egymás mellett, folyamatos vita és vádaskodás lenne a közös életükből.

Ezzel szemben Peeta kiegészíti Katnisst. Bennük együtt él az ész és a szív, az elmélet és a gyakorlat, a konokság és a rugalmasság, amik egymás nélkül nem léteznek. Egy kapcsolat így tud olajozottan működni. Ha az egyik fél álmodozó, a másiknak a földön kell maradnia. Ha az egyik lobbanékony, a másiknál nem árt a hidegvér. Bizonyos tulajdonságok, ha egyeznek, az nem tesz jót a kapcsolatnak, sem azon belül az egyéni önbecsülésnek. Különben nem, vagy csak nagyon nehezen fog működni. Ezt mutatja be, mikor Peeta elveszti önmagát, eluralja a félelem, amit a lányra irányítanak. Ekkor láthatjuk, mennyire hiányzik a kettősükből az ő támogatása, töretlennek hitt kedvessége, a kettejük között felépített bizalom. Katniss egyszerűen nem működik tovább ezek nélkül.

“Ezért aztán, amikor suttogva azt mondja:
„Szeretsz engem. Igaz vagy nem igaz?”, azt felelem:
– Igaz.”

Nagyon fontos, hogy a fiúknak és a lányoknak is méltó példaképeket adjunk, ami illeszkedik a realitáshoz, nem pedig elrugaszkodik tőle. A megszokott szerepkörök a valóságban is folyamatosan alakulnak, változnak, így a könyvek lapjain keresztül is érdemes megmutatni, nincs semmi probléma azzal, ha kilógunk a sorból vagy ha nem húzhatók ránk a szokásos sablonok, mert nem a nemünk határozza meg a legfontosabb tulajdonságainkat.

2018.06.22. Férfiasan tökéletes - Peeta Mellark 3

A bejegyzés alapjául szolgáló sorozat kötetei az Agave Kiadó gondozásában jelentek meg, itt megrendelhetőek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s