Naomi Alderman: A hatalom

2018.08.03. Naomi Alderman - A hatalom 1A harcok, intrikák, háborúk, bürokrácia, diktatúrák mind beleisszák magukat a történelemkönyvekbe, hátrahagyva a leckét, amit mindenkinek alaposan az eszébe kéne vésni: a hatalom korrupttá tesz, megronthatja még a legtisztábbakat is. Sok esetben eufóriát ad, függőséget okoz. A legzseniálisabb, legnyugodtabb, legártatlanabb emberek is átadhatják magukat ennek az óriási, félelmetes, csábító éhségnek. Naomi Alderman regényében a nők egy újfajta eszközt találnak a maguk védelmére, amiből azután világméretű mozgalmak, átszerveződések alakulnak ki. Összezárnak, kiállnak egymásért, bántalmazóikat ledöntik a trónusukról. Gyönyörű, ismerős gondolat, igaz? De mi történik ha nem figyelnek egy lényeges dologra: nem elég ledönteni a hatalmasokat, figyelni kell, kiket ültetünk a helyükre. A túl nagy erő megrészegíthet bárkit, a politika megmérgezhet bármilyen nemes célt és egy idő után kieshet a lényeg a fókuszból.

“Kétféle útja van annak, hogy az emberi hatalom természete és felhasználása megváltozzék. Az egyik esetben a palotából indul ki egy parancsolat, ami kész tények elé állítja a népeket. Ám a másik, a szükségszerűbb eset az, hogy az ezer és ezer fénypontocskának mind egy-egy új üzenetet kell útjára indítania. Ha a nép változik, meginognak a palota falai.”

A férfiakban napról napra nő a félelem az ártás hatalmától. Elég a tudat, hogy bárki levadászhatja, szabadon kihasználhatja, elpusztíthatja őket. Mert mi történik, ha az eddigi áldozatok dühe elszabadul? Ha az eddig visszatartott harag utat tör? Akkor a korábbi elkövetők sosem érezhetik magukat biztonságban. Ők kezdenek el rettegni. Attól, aki fenyegetve érzi magát, vagy az erejét, minden okuk meg is van félni. Az eddigi elnyomók elkényelmesedtek a pozíciójukban, áldozataikat pedig megedzették, így a státuszuk drámai változása meglepően gyorsan megy végbe. Bár minden áldozat vágyik a bosszúra, az erőfölényre, a gyengesége végére, óvatosnak kell lenni, mit kívánnak, nehogy ugyanannak a világnak a tükörképét teremtsék meg. Mégis mindannyian vágynak a hatalomra, ha csak annyira is, hogy választhassanak vagy a saját sorsukat a kezükbe vehessék. Mert senki nem akar lehetőségek nélkül élni, vagy erőtlennek érezni magát másokkal szemben.

“Mindnyájunknak van egy olyan oldala, amely tartja magát az ősi igazsághoz: valaki vagy vadász, vagy préda. Tanuld meg, melyik vagy, és viselkedj annak megfelelően. Az életed múlik rajta.”

Az adottság, ami a nőkben kialakul az, hogy képesek áramot kibocsátani a kezükből. Ez az erő általában önvédelemből ébred fel bennük, de onnantól, hogy megtanulják irányítani és egymásnak továbbadni ezt a képességet, bárhol, bármikor, bárki ellen bevethetik már. Érdekes metafora ez, hiszen az elektromosság sok szempontból hasonlít a hatalomra: ráépítjük mindennapi életünknek nagy részét, természetesnek vesszük, pedig egy szempillantás alatt elveszíthetjük. Ha a biztosítékot kicsapja valami, ott állhatunk egyedül, védtelenül, a sötétben. Ez az ébredő erő még több fényt gyújthat vagy növelheti a sötétséget is, attól függően, ki mire használja. Az érintés pedig a férfi és a nő közötti kapcsolat alapja. Ezt az intimitást a két fél közötti feszültség agresszióval, félelemmel telíti, egyenlőtlenné teszi, újraírva a szabályokat, kockáztatva az emberiség esetleges jövőjét. De ez a kötet nem csak a nemek harcáról szól, hanem az uralkodásról, az önző akaratról, az agresszióról valaki más felett.

“Nincs mese. El kell fogadnunk a változást, és meg kell találnunk benne a saját helyünket.”

A nyilvánvaló feminista felhang helyett az írónő négy főszereplőre helyezte a hangsúlyt, akik mind egy-egy hatalmi ágat képviselnek: egyház, politika, média, szervezett bűnözés. Végig követhetjük, hogyan reagálnak, alkalmazkodnak, alakulnak ezek a szervek egy ilyen világ méretű változásra. Minden újításra gyors reakció érkezik, hatást ellenhatás követ. Változhat az elv, ami működteti a szerkezetet, de a gépezet attól még mozgásban marad. Az erő, amivel manipulálnak, irányítanak a hatalommal rendelkezők, nem változik. Olykor ez a szuveneritás nem a valóságból fakad, nem abból, amit látnak az emberek, hanem abból amiről elhiszik, hogy körbeveszi és a sötétbe zárja őket. Lehet ez fenomenális erő egy kislányban, aki nem akar többé félni. Egy édesanyában, aki nem akar lemondani az előnyeiről. Egy újságíróban, aki része akar lenni az új rendnek, és szeretne megosztani minden élményt. A lényeg továbbra is a küzdelem, hogy megszerezzék és fenntartsák a kontrollt, a privilégiumokat: hogy megőrizzék az erőfölényüket.

Leginkább azt tanulják meg a főszereplők, hogy ha ők nem tudják uralni a képességeiket, ha nem tudják kihasználni az előnyöket, amihez jutottak, azok fogják őket uralni vagy akár elveszejteni. Legyen az kontroll a testük felett, önvédelmi forrás, gyógyítás, befolyás mások életének minőségére. Rajtuk áll, mire használják ezeket az ajándékokat, hogyan fejlődnek, milyen lépéseket tesznek: megsegítik a rászorulókat, haszonszerzésre összpontosítanak, bosszút állnak vagy a saját hangjukat keresik továbbra is? Fokozatosan ébrednek rá, hogy nem feltétlenül az igazságról van szó, hanem arról, ki támad, ki futamodik meg, ki kerekedik végül felül. Közben átalakulnak a családi, baráti, szerelmi kapcsolataik, többen teljesen egyedül maradnak, elszigetelve. Van értelme mindennek, ha közben eladják a lelküket? Biztos jól döntöttek?

“Mit ér a hatalmam, ha nem használhatom?”

Naomi Alderman megírta annak a változásnak a történetét, ami felé most tömegek mozdultak meg. Közben feltette a leglényegesebb kérdéseket, megvizsgálta a lehetséges szempontokat, átgondolta a különböző érdekeket. Körbejárta a hatalom jogi, pszichikai, anyagi, politikai, egyházi, világi, katonai aspektusait. Mindezt emészthető nyelvezettel tette élvezhetőbbé, bogarat ültetve az olvasói fejébe, hogy gondolkozzanak el, milyen világban élünk, milyen lehetőségeink vannak pozitív változásra és melyik útra nem érdemes rálépnünk. A könyve ettől lesz hihető, lebilincselő és izgalmas olvasmány.

2018.08.03. Naomi Alderman - A hatalom 2

A kötet a 21. Század Kiadó gondozásában, a KULT Könyvek sorozatában  jelent meg, itt megrendelhető!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s