Stephen King: A halálsoron

2018.10.19. Stephen King - A halálsoronStephen Kingről a legtöbbünknek a horror és mindenféle iszonyat jut eszébe. Azt hiszem, azért ilyen sikeres ebben a műfajban, mert nagyon jól ismeri az emberi természetet. Fogja a legnagyobb félelmeinket, legrosszabb tulajdonságainkat, legerősebb motivációinkat és ellenünk fordítja. Tudja, hogy annál ijesztőbb dolgot nem találhat ki, mint amit mi a saját elménkben létre tudunk hozni. Mert nem az a legrémisztőbb, mi vár ránk odakint a sötétben, hanem az, mi lakik a lelkünkben. A valós világot írja le, benne a megszemélyesített rettegéseinkkel, szorongásainkkal, amit mi magunk teremtünk meg. A stílusa nyers, őszinte, ám mégis olyan érzékletes, hogy élesen látjuk magunk előtt mindazt, amit leír. E mellett pedig végig fenntartja a kíváncsiságunkat olyasmivel, amire nincsen logikus magyarázat, vagy van, de nem akarjuk elfogadni azt.

A halálsoron főszereplője és mesélője Paul Edgecomb, aki börtönőrként él az 1930-as évek Amerikájában. Ő, és még egy kisebb csapat őrzi a halálraítélteket, és hajtják végre a villamosszék általi kivégzéseket is. Tapasztalt, megbízható, nyugodt emberek mind, akik komolyan és humánusan végzik a munkájukat. A könyv elején új kolléga érkezik a csapatba: a kapcsolatai révén iderendelt Percy Wetmore, aki korlátolt, agresszív és a hatalom megszállottja / kegyeltje. De aki igazán felbolygatja a kis “közösség” életét, az John Coffey, a hatalmas, fekete férfi, akit két ikerlány, Kathe és Cora Detterick brutális megerőszakolásáért és meggyilkolásáért ítéltek halálra.

“Bizony, valamilyen mértékben gyilkosok vagyunk. Én magam hetvenhétszeresen, több embert öltem meg, mint akármelyik elítélt, akit beszíjaztam, többet, mint amennyit York őrmester tulajdonított magának az első világháborúban.”

Stephen King különlegessége a sérült, hibás, mégis valahol jóságos karakterek bemutatása, akikkel minden ellentmondás és konfliktus ellenére együtt érezhetünk, és velük együtt elgondolkodhatunk. Szurkolunk értük, hogy ne csak a belső démonjaikat, de az őket körülvevő ördögi gonoszságot is legyőzhessék. Paul Edgecomb és társai jó emberek, bár meghasonlottak. Hiszen bárhogy is csomagoljuk be, ők is embereket ölnek. Parancsra, az országuk nevében, bajtársaik segítségével. John Coffey pedig szembesíti őket azzal, milyen borzalmakra képes az ember. Az ügye pedig azzal is, milyen, amikor valaki nem teheti meg azt, amiről tudja, hogy helyes. A tény, hogy John Coffey ártatlan, rémisztő. Mert mi történik akkor, ha a rendszer ellenünk van, ha senkit nem érdekel az igazság, ha a szeretetünket használják fel a legkegyetlenebb bestialitásra? Ez az egyik legkegyetlenebb valóság, hiszen mind hallottunk már ártatlan elítéltről, szabadon lévő bűnösről. Fájdalmas szembenézni a tényekkel, de szükséges, mert nem menekülhetünk előlük, nem tehetjük meg nem történtté őket. Visszavonhatatlan minden, ami a halálsoron történik.

Az egyik legijesztőbb dolog a siralomházban az, hogy általában úgy gondolhatjuk, aki oda került, az megérdemli a sorsát. Nem úgy tekintünk ezekre az emberekre, mint érző lényekre. Hogy önigazolást találhassunk, eltávolítjuk magunkat lélekben, nem az elkövetőt nézzük, hanem a bűntettet. Így győzzük meg magunkat az igazunkról, mert valami szörnyűséget követtek el, és ugyanolyan szörnyűséggel válaszolunk. A horror bennünk van a bizonyossággal együtt, hogy mindannyian képesek lennénk ölni, másokat összetörni, tönkretenni. A Mester többségében nem ördögi elítélteket teremtett, hanem szánandó, esendő embereket, akiknek a gyengesége elbizonytalanít. Akikre rá kell néznünk. John Coffey, aki a könyvben megtestesít mindent, ami jó, tiszta, ártatlan, a kivégzése előtt el is mondja, hogy az emberek továbbra is pusztítani fognak, történjen vele bármi.

“- Azt mondja az egyiknek, ha zajt csapsz, a húgod ölöm meg, nem téged. Ezt mondja a másiknak is… – A szeretetükkel ölte meg őket. Azzal, hogy szerették egymást. Így megy minden áldott nap, az egész világba.”

A természetünk része az ítélkezés, gyűlölet és a rombolás. És mindannyiunkkal megtörténhet, hogy rossz helyen, rossz időben legyünk, és egy pillanat alatt mindent elveszítsünk. Mégis mit tehetünk ez ellen? Szembe kell néznünk a legrosszabb eshetőséggel is, felkészülhetünk a legrosszabbra, kereshetjük a kiutat, és változtathatunk azon, amin lehetséges: önmagunkon. Így ezek között az embertelen körülmények között Paul és társai olyan szabályokat fektetnek le, amik segítségével a lehető legnagyobb emberséggel bánnak a rabokkal és egymással. A halálsoron viszont átértékelődik az emberség fogalma, ahogyan a jó és a rossz fogalma is: minél tisztábban, gyorsabban ölni, egy gyilkos békéjét biztosítani itt emberséges, még ha ez csak annyit jelent, hogy megkönnyítjük valaki halálát, megrövidítjük a szenvedését.

A siralomház több szempontból sem egy hétköznapi hely. Az emberekből elég szélsőséges reakciókat vált ki, ha tudják, nemsokára meghalnak. Főleg ha megbocsáthatatlan bűnt követtek el. Van, aki még veszélyesebbé válik attól, hogy már nincs mit veszítenie, mint Vad Bill. Van, aki a bűnbocsánatot keresi, mint Főnök, az öreg indián. Van, aki szeretetet keres, mint Del. A rabok utolsó kapcsolatait és cselekedeteit látjuk, ami megmutatja igazi énjüket. Láthatjuk, ahogyan elengedik az utolsó dolgokat, ami örömet jelentett nekik, élőlényeket, akiket szerettek. Mindent, ami még itt tartja őket. John Coffey természetfeletti jósága, krisztusi halála pedig túlragyog mindent ezen a sötét helyen. Az útja végén pedig ott áll fenyegetően az Öreg Füstös, hogy kivesse ebből a világból, lenyomatát örökre megőrizve, beleégetve az olvasó emlékeibe.

“Az idő megteszi a magáét, akár akarod, akár nem. Mindent magával visz, és a végén nem marad más, csak a sötétség. Néha találkozunk másokkal ebben a sötétségben, és néha megint elveszítjük őket.”

A kötet az Európa Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s