Colm Tóibín: Brooklyn

2018.11.09. Colm Tóibín - Brooklyn 1Sokan nem tudják milyen érzés, ha mélyen szereted a hazádat, és mennyire fáj, mikor figyeled, hogyan változik az ország, melyet a szüleid, nagyszüleid tettek azzá, ami. Mikor már annyira durva, ahogyan az emberek egymást kezelik, mikor a jókedv kihal a fiatalokból is. Mikor rá kell jönnöd, otthon nincs jövőképed. Bármennyire szereted az országot, a várost, a családod, a barátaid, elindulsz. Kitépett szívvel, de belevágsz. Izgulsz, félsz, hiszen egyedül kell boldogulnod. Minden korábbi ismereted, a tájékozódási képességed, a kapcsolati hálód, akár még a tanulmányaid is, egy ponton túl haszontalanná válnak. Mintha újra meg kellene tanulnod járni, beszélni, ismerkedni, csak épp nagyon gyorsan.

Amikor új életet kezdesz, hirtelen mindent nehezebbnek érzel. Állást kell keresned nagyon kevés, vagy semmilyen ismeretséggel. Ezek a kapcsolatok lesznek eleinte az egyetlen cérnaszál, amibe kapaszkodhatsz, így gyorsan keresni kezded a közösséget, ahová tartozhatsz. Mikor már kicsit kialakult az önálló életed rendje és elszállt az újdonság varázsa, leginkább úgy érzed, félredobnád a büszkeséged és sírva rohannál vissza mindahhoz, ami kedves és ismerős… De kitartasz a döntésed mellett, hiszen nem véletlenül hoztad meg. A lelkiismereted is furdal, mert nem lehetsz ott, ha új családtag születik, nem tudsz elköszönni, mikor egy szeretted meghal. Kihagyod az ismerkedések, eljegyzések, kisbabák ünneplését, a költözések, új munkák történetét, nem lehetsz váll, amin kisírhatják magukat az otthoniak. Csak egy hang leszel a telefon másik végén… Olyan egyedül leszel, amennyire nem is gondoltad, hogy ember lehet. Ezek a veszteségek kísérnek utadon.

“Itt ő egy senki. Nem csupán arról van szó, hogy nincsenek barátai és családja, inkább arról, hogy csak egy kísértet ebben a szobában, az utcán a munkába menet, az áruházban. Semmi nem jelent semmit.”

Mikor kezded otthonosabban érezni magad, megtalálni a helyed, ráébredsz, hogy nem kell elzárkóznod. Megfér több ország szépsége, szokásai, előnyei egy szívben is. Nem elvesztettél egy hazát, hanem nyertél még egyet. Nyitottabb, befogadóbb leszel a mássággal kapcsolatban, nem fog számítani, ki honnan jött, csak az, milyen ember. Ezek a tapasztalatok még gazdagabbá tehetik a személyiséged. Meglátod azt is, hogy mi fog hiányozni az új helyről, ha egyszer úgy döntesz, hazamész. De hiába tudja az eszed, hogy jobban élhetsz az egyik helyen, a lelked időről időre az otthonod után sír.

Néha úgy érzed, olyan jó lenne egyszerűen csak hazamenni és a már ismert úton járni. De akkor magadat tagadnád meg. Attól félsz, hogy egy teljesen más országba térsz haza, mint ahonnan elindultál és attól is, ugyanolyan maradt minden, amiért eleve nem találtad otthon a helyed. Lehet, hogy nem változik sok minden, de Te megváltoztál. Már kozmopolita lettél, aki összekacsint a többi hasonló lélekkel. Ti vagytok azok, akik mosolyognak egy idegenre is. Akik nevetnek az esőben ázva is, hiszen ez drága, otthoni eső. Akik látják, máshogy is lehet élni. Ezért egyre nehezebben bírod nézni is azokat a dolgokat, amik miatt először elmentél. Így legalább tiéd a tudatos választás lehetősége: tudod, hol és hogyan szeretnél élni és ezért cserébe elviselsz bármit!

Ez a könyv megtalált engem, nem csak azzal, hogy a kivándorlás folyamatát ilyen jól visszaadta, hanem azzal is, hogy egy klasszikus, introvertált személyiséget tett a középpontba. Eilis egy kedves, intelligens, megfontolt lány, akinek idő kell, hogy feldolgozza, megszokja a változást és nehezen kezdeményez. Írországban kicsit kívülálló, nem illik a kisvárosba, ahol felnőtt. Diszkrét, csendes, jóindulatú lénye elüt ettől a kicsinyes, pletykás, elitista közegtől. Elveszti önmagát, miközben mások elvárásainak próbál megfelelni, mert több figyelmet fordít a környezete igényeire, mint saját vágyaira. Mintha vendég lenne saját otthonában, ahol nem akar zavarni. Ebből a szemszögből nézve még gyermek, amikor elindul. New Yorkban a nehézségek ellenére megtalálja magát a munkájában, tanulmányaiban, a brooklyni ír közösségben és Tony, az udvarlója oldalán. Egyre magabiztosabb, érettebb lesz és szorgalma meghozza végre a gyümölcsét: felnőtt, független nővé válik. Körvonalazódik a jövője és elindul felé. Az ismeretlen utat követve talál magára, míg az ismert út számára csak visszalépés lenne.

“Amerikában töltött napja valamiféle káprázattá válik, olyasvalamivé, amit nem tud az otthon töltött idejéhez mérni. Ettől furcsamód úgy érezte, mintha két ember volna, az egyik, aki megküzdött két kemény téllel meg sok nehéz nappal Brooklynban és beleszeretett valakibe, a másik pedig az anyja lánya, akit mindenki ismer, vagy legalábbis azt hiszi, hogy ismer.”

Amikor haza kell látogasson, ezt a változást az édesanyja nem akarja látni. Nem hajlandó elengedni a lányát, nem gondol a jövőjére és nem tiszteli az igényeit. Sajnos csak akkor és abban segít neki, ami a saját érdekeit szolgálja. Céljai megvalósításáért Eilis lelkiismeretével játszik és manipulálni próbálja őt. Munkát szerez neki, meghívásokat szervez, hogy elodázza az indulását, felhívja a figyelmét egy jómódú agglegényre. Közben nem is hallja, hogy a lánynak mennie kell, meg sem kérdezi, milyen az élete odaát, így nem is ismeri már igazán őt.

Eilisnek választania kell két férfi, két ország, két különböző élet között. Bárhogy is dönt, mindenképpen durván megbánt valakit és le kell mondania a másik lehetőségről. Az egyik tele van izgalommal, vidámsággal, de bizonytalanabb a jövő. A másik a kényelmet, stabilitást és kiszámíthatóságot jelenti számára. Végül felismeri, az okok, amiért el kellett mennie – az irigység, a szőrszálhasogatás, befolyásolás – még mindig ott vannak szülővárosában. Ráadásul még kevésbé találja meg a hangot a régi ismerősökkel. Nem tetszik az otthoniaknak, hogy magára talált, és (egészséges mértékig) önző lett. Hiszen ők ugyanazt a gyámoltalan kislányt várták, aki kiszolgálta őket és átvette volna a nővére helyét. De ő, és a körülmények is túl sokat változtak már ehhez. Már megvan a saját élete, nem kell más árnyékában megbújnia. A végső választása talán nem a legromantikusabb, de mindenképp átgondolt. Életében először ő dönt, és nem valaki más. Ez az utolsó lépése a felnőtté válás útján.

“Nem kellenek a könnyek. A távozása előtti napokban és indulása reggelén mosolyognia kell, hogy emlékezhessenek a mosolyára.”

A könyv olyan univerzális témákat vetett fel, mint a felnőtté válás, a személyes-, és családi érdekek ütközése, az előítéletek, a fiatalság indulása vagy a kivándorlás és a honvágy érzése. Életszerű karakterekkel, érdekesen kevert kulturális utalásokkal, egy kedves szerelmi történettel és érzékeny hangvétellel tarkította Colm Tóibín az elbeszélést. Ezektől lett kortalan klasszikus, és mégis nagyon mai történet a Brooklyn.

2018.11.09. Colm Tóibín - Brooklyn 2

A kötet a Park Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s