A tapasztalat, az évek, a könyvek, meg a blogok… Szerintem

2019.03.01. A tapasztalat, az évek, a könyvek, meg a blogok… Szerintem 1Könyves blogot írni összetett dolog: szükséges hozzá érdeklődés az írás és olvasás iránt, valami egyéni tulajdonság, nézőpont, ami segíthet kiemelkedni a többi blog közül, jó helyesírás, kis informatika, marketing, esetleg fotózási készség, és persze idő, tapasztalat, kreatív ötletek. Ebben a sorozatban annak járok utána, hogyan lehet mindezt a gyakorlatban is megvalósítani, mit tanácsolnak a tapasztalt bloggerek, milyen gondolataik, élményeik vannak. Ezúttal a saját véleményemet írom le, megválaszolva a kérdéseimet:

1. Mióta írsz blogot? Hogyan jött az ötlet, hogy blogot indíts?

Az első könyves blogomat 2014-ben indítottam. Öt év után tehát van valamennyi tapasztalatom, de még mindig úgy érzem, bőven van lehetőségem fejlődni. Több dolog vezetett az írás felé: egyrészt amolyan személyes kis emlékeztetőnek használom, hogy évekkel később is visszanézhessem, hogyan hatott rám egy könyv, milyen gondolatokat, érzéseket indított el egy-egy olvasmányom. Másrészt közösségi érzést kerestem a könyveken keresztül, mivel a környezetemben, szűk családomban ezen a téren feketebárány vagyok.

2. Miért fontos számodra az írás?

A blognak köszönhetően már olvasás közben is jobban átgondolom, miről szól számomra egy könyv. Jegyzetelek közben, hogy ami fontos számomra, ne vesszen el. Sokkal tudatosabban választok már ki egy könyvet és önmagam is jobban figyelem olvasás közben. Önismeretet adott és tisztábban látom, mit keresek egy könyvben, és mi az, ami nem releváns számomra egy olvasmányban. Jobban megfigyelem az egyes szereplőket, eseményeket. Lassabban is olvasok, mert többször leteszem a könyveket, elmélázva, szerintem mi fog történni, merre visz az utazás. Filozofálok, elméleteket gyártok, játszadozom: a saját világomba illesztem mindazt, amit olvastam.

3. Mi az, amit adni szeretnél az olvasóidnak a blogod által?

Inspirációt, hogy olvassanak, gondolkozzanak, vizsgálódjanak. Hogy nézzék meg ugyanazt több szemszögből, érveljenek, beszélgessenek. Ismerjék meg azt a hatalmas világot, ami akár egy lélekből fakadhat, lássák, mennyi mindent adhatunk egymásnak akár csak egy könyvvel is. Szeretném, ha lenne egy közös zugunk, ahol mindez jelen van.

4. Mire vagy a legbüszkébb az oldaladdal kapcsolatban?

Arra, hogy egy közösség formálódott köré és a sok kedves e-mailre, kommentre, vagy egyéb méltatásra, amit néha alig hiszek el. Örömmel tölt el, ha valaki az ajánlásom nyomán elolvas egy könyvet és megírja, mennyire tetszett neki. Hogy hozzám hasonlóakkal “találkozom” és megbeszéljük, kinek mit jelent egy történet.

5. Milyen tanácsot adnál egy kezdő bloggernek? Miért érdemes belevágni?

Sok mindent… Keresd meg, miben vagy jó, mitől lesz az oldal a Te blogod! Vidd bele az egyéniséged, a szíved és lelked! Állíts fel magadnak egy mércét, ami alá nem adod! Ne azt figyeld, mások milyen mennyiségben írnak, milyen stílusban, hanem azt, Te mit szeretnél, Te mennyit bírsz el, Te mit tudsz adni másoknak! Ne egy másik oldal legjobb formáját hasonlítsd a magad legrosszabbjával… De azt érdemes tudni, hogy blogot írni nem kevés időt, energiát emészthet fel és senki sem jut el azonnal a nagy követőszámig. Ha sikerült, nagy élmény, ha motivál valami és lehet egy kis sarok az interneten, ami csak a tiéd.

6. Mi az, ami egy blogban először felkelti az érdeklődésed?

Bármennyire jó ötletnek tűnt számomra is kezdetben a cikornyás betűtípus, a sötét háttéren úszó világos betűk, a letisztultság és olvashatóság sokat számít nekem. Mivel az a cél, hogy az olvasók az oldalon maradjanak, érdemes kipróbálni, mennyire zavarhatják a szemet az oldal színei vagy a betűtípus. Személy szerint még fontosnak tartom az illusztrációkat, amik illeszkednek az oldalra. Az első benyomás legyen otthonos, hívogató, ami azt üzeni, érdemes ide visszatérni.

7. Szerinted mitől lesz érdekes egy blog vagy akár egy bejegyzés? 

Mivel naponta indulnak új könyves blogok, nehéz újat mondani, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet próbálkozni. Szerintem fontos, hogy ne csak a könyvek kiválasztásából legyen látható az író egyénisége. A saját vélemény, egyéni látásmód, extra tartalom, kreatív ötletek tehetnek érdekessé, izgalmassá egy ilyen oldalt. Nagyon nehéz mindig megújulni, frissíteni, megtartani az egyéni hangvételt, de nem lehetetlen. Bár nem lehet mindig minden írás ugyanúgy jó, de emberek vagyunk, van ez így. Személy szerint azt is fontosnak tartom, hogy ne csak a “tetszett / nem tetszett” szinten maradjon egy blog, hanem érvelés, gondolkodás, átélés jellemezze. Vagyis lelke legyen az írásoknak.

8. Milyen blog az, amit nem szívesen olvasol?

Külsőleg azokat, ahol túl sok kis minta van, tagolatlan, túl sok a gif, és minden, amitől jojózik a szemem. Ami a tartalmat illeti, nem szeretem, ha alig van könyvértékelés, helyette inkább Book Tag, összegzések. Nagyon zavar a rossz helyesírás. Ez alatt nem az elgépelést értem, mert mindenki hibázik, de ha valaki minden bejegyzésében magyartalanul fogalmaz, nem ismeri az alapvető helyesírási alapelveket, nagyon zavaró tud lenni. Illetve ha minden bejegyzés egy sablonra épül, amiket lényegtelen információk töltenek ki, vagy ha valaki a cselekményt részletezi hosszan (esetleg lelövi a poént is), saját vélemény hozzáadása nélkül. Ha minden bejegyzést egyformának érzek, ha nem látom, hogy ezt valaki azért csinálja, mert szereti. Az ilyen oldalra soha nem térek vissza.

9. Szerinted mik a leggyakrabban előforduló hibák, amit egy blogger elkövethet?

Szerintem az, ha valakinél azt érzi az olvasó, hogy egyfajta kényszerből ír, hogy meglegyen a kívánt mennyiség és közben láthatóan nem figyel a minőségre. Őszintén szólva vannak időszakaim, mikor látom, hogy nem megy úgy az írás, ahogyan elvárom magamtól. Ilyenkor inkább visszavonulok kis időre, kiszellőztetni a fejem, új ötleteken gondolkodom, átnézem a jegyzeteim, csak az olvasás kedvéért olvasok, vagy valami egészen mást csinálok. Feltöltődöm. Amíg újra nem érzem azt, hogy ki kell írnom magamból mindent úgy, ahogyan szerettem volna. Ha valaki nem a saját ritmusában csinálja ezt, könnyen kiéghet, vagy besokallhat, így az írás értelmét vesztheti. Vagy jönnek a “töltelék” bejegyzések, booktagek… Illetve nem szabad már az elején hatalmas sikereket, nagy rajongótábort, recenziótömegeket várni. Annál értékesebb lesz mindez, ha az ember tudja, elismerésként érte el ezeket a folyamatos, jó munkáért.

10. Hogy állsz a recenziókkal? Érdemes kérni / elfogadni őket?

Őszintén szólva ebben a témában nem én vagyok a legtapasztaltabb. Eddig összesen négy bejegyzésem született a blogon, amiért cserébe recenziós példányt kaptam. Nemrég ért az a megtiszteltetés, hogy az egyik legnagyobb magyar kiadó felajánlott nekem egy példányt az adott könyvből. Természetesen ez számomra egy nagy elismerés és egy kis bátorságot öntött belém, hogy mostanra talán elértem egy olyan szintre, ahol nyugodtan kérhetek egy-egy könyvet. Továbbra is többségében szeretném megvenni a könyveimet, mert meggyőződésem, hogy hozzá kell járulnia minden résztvevőnek ahhoz az üzletághoz, amit annyira szeretnek. Tehát azt mondom, érdemes kérni / elfogadni a recenziókat, még jobb érzés, ha felajánlják, de károsnak tartom, mikor egy blogger kizárólag ezért ír. Ez egy megtiszteltetés, nem pedig olyasmi, ami automatikusan jár minden blognak. Viszont ha valaki elfogadja, akkor legyen tisztában a saját korlátaival, ne ígérjen olyasmit, amit nem tud betartani.

11. Szerinted egy könyves blog mennyire legyen objektív?

Szerintem a blog, mint műfaj azért lett népszerű, mert az emberek nem egy kész marketingstratégia tudatos végtermékét kapják, hanem egy ember hangját a tömegből. Ennélfogva ez a műfaj inkább szubjektív. De objektivitást is igényel, hiszen nyilvánosan formál az ember véleményt. Ez alatt azt értem, nem egészséges, ha a negatív vélemény gyalázkodásba, pocskondiázásba megy át, a pozitív pedig ömlengésbe, cukormázba fullad. Akármit is gondoljak egy könyvről, érvelni szeretek, megalapozott véleményt írni, és az ilyen blogokat szeretem olvasni. Legyen szó életmód, gasztro, vagy szépségápolási témájú blogról, szeretem, ha az illetőnek vannak önálló gondolatai, de nem teljesen az érzelmei vezérlik és kulturált módon fejezi ki magát.

12. Mekkora terjedelmű bejegyzés szerinted az ideális?

Nálam nem csak könyves értékelések kapnak helyet, hanem karakterrajzok, interjúk és egyéb filozofálások is. Mindegyik típusú írás más terjedelmet kíván. Azt hiszem, a minimum nálam 5000 karakter körül van, a maximum pedig 14-15000 lehet. A rövidebbnél fontos a frappáns, lényegretörő összefoglalás, hosszabbnál érdemes egy gondolatmenetet végigkövetni, nehogy elveszítse az író vagy olvasó a fonalat. Mindenkinek magának kell tudnia, melyik megy jobban.

13. Milyen oldalra térsz vissza szívesen? 

Az igényes oldalakra, ahol érzem a szeretetet az olvasás, írás iránt. Azokhoz akik inspirálnak, hogy jobb legyek én is. Ahol értékes gondolatokról, érzésekről olvashatok nem csak az adott olvasmánnyal kapcsolatban, hanem úgy általában arról is, kik is vagyunk, mi hajt minket, milyen történeteket érdemes megosztanunk. Ahol van valami plusz számomra.

14. Szerinted mennyire érdemes reklámozni egy oldalt? Te mennyit időt, energiát szánsz a marketingre?

Szerintem érdemes, de nem mindegy, hogyan. A korábbi blogomnál kipróbáltam a Facebook hirdetést, és több nyereményjáték is zajlott azon az oldalon. A tapasztalatom az, hogy a számok szépen növekedtek, de az olvasottságom alig. Mivel azt szeretném, hogy az írásaimat olvassák, ne pedig újabb nyereményjátékot vagy pénzt várjanak tőlem, így felhagytam ezekkel. A közösségi média (instagram, moly, facebook) pedig elég nekem. (Ott elég sok visszajelzést kapok, ami alapján nagyjából látom, mik az erősségeim / gyengeségeim és merre érdemes haladnom.) Igazából minden bejegyzés után pár perc a népszerűsítés. Ehhez még hozzájön a levelezés, amikor megkeresnek egy könyv, egy blog miatt, bár ez nem tudom, beletartozik-e az oldal marketingjébe. De ez is nagy mértékben függ attól, kinek mi a célja a bloggal: csak írni szeretne, hobbinak tekinti, vagy esetleg ebből vár megélhetést. Még jó marketinggel is elveszhet egy blog a millió másik között, így valamennyire érdemes reklámozni, hogy megtalálja mindenki a közönségét. Azt még elmondanám, hogy ezt is ésszel érdemes. Mikor valakinél azt érzem, hogy házal, mindenhol őt látom, minden nap, vagy az instagramon ki-be jelölget, az nagyon zavaró tud lenni. Nem hiszem, hogy bárki ilyen első benyomást szeretne tenni magáról.

15. Mik a további céljaid a blogoddal kapcsolatban?

Továbbra is olvasni, és ezekről egy kis lenyomatot írni magamnak, hogy emlékezzem minden egyes utazásra (Horcruxokat gyártani). Könyveket ajánlani azoknak, akik szívesen veszik. Újabb és újabb módokat kitalálni a változatos írásra, kreatívnak maradni, fejlődni. Hogy később büszkén nézzek vissza az oldalamra én is és az olvasóim is.

2019.03.01. A tapasztalat, az évek, a könyvek, meg a blogok… Szerintem 2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s