Leigh Bardugo: Six ​of Crows – Hat varjú

2018.12.28. Leigh Bardugo - Hat varjúA Hat varjú a legjobb példa arra, hogyan érdemes kalandkönyvet írni a mai fiataloknak. Kiszámíthatatlan és pörgő cselekmény, fokozatosan mélyülő, összetett karakterek, örök, mégis aktuális témák, társadalomkritika, mindez egy jól átgondolt, magával ragadó, kissé sötét hangulatú fantáziavilágban, a Grisaverzumban. Nekem még nem volt szerencsém az írónő többi regényéhez, de így is érthető, élvezhető a történet. Izgalom, dráma, élénk párbeszédek, humor, bölcs és éles látásmód a megfelelő arányban keveredik a könyvben, amit képtelenség letenni. Ha mégis letennénk, lélekben ott maradunk tolvajok, kémek, grisák, kereskedők, maffiózók és politikusok olvasztótégelyében, Ketterdamban. Magunkkal visszük a morális filozofálást túlélésről, politikáról, manipulációról, hazaszeretetről, neveltetésről, a szakadékról egyéni-, és közérdekről és ezek társadalmi szintű konfliktusairól.

“Tudja, minden ember páncélszekrény: titkok és vágyak tárhelye. Vannak olyanok, akik kedvelik a durvaságot, én viszont jobban szeretem a finomabb dolgokat: a megfelelő pillanatban a megfelelő helyen a megfelelő nyomást gyakoroljuk. Kényes dolog.”

Leigh Bardugo tudja, mitől lesz jó egy kalandregény, ami bűnözőkről szól: egyszerre több minden történik a könyvben. Akár egy mondaton belül is bemutat egy-egy szereplőt, közben viszi előre a cselekményt és érzelmek széles skáláját vonultatja fel. Hitelesen adja elő a külső és belső konfliktusokat, az emberi természet minden oldalát körbejárva. Ehhez nagy segítség, hogy minden fejezetet más nézőpontjából olvashatunk, így láthatjuk a szereplők hogyan látják egymást és saját magukat is. A jelenben és a múltban játszódó jelenetek tükörképei egymásnak és egy percre sem ereszt el a hat varjú karma. Mindennek, amiről szó van, jelentősége lesz előbb-utóbb, de ha elsőre nem is tűnik fontosnak, szórakoztatóan meséli el az írónő, így könnyű mindent megjegyezni.

“Kaz hátradőlt. – Hogyan lehet legkönnyebben meglovasítani valaki tárcáját?
– Kés a torkának? – kérdezte Inej.
– Pisztoly a hátába? – vetette fel Jesper.
– Méreg a poharába? – javasolta Nyina. 
– Mind borzasztóak vagytok – közölte Matthias.”

De az izgalom és kaland mit sem érne, ha nem lenne ilyen zseniális a karakterábrázolás, ami a történet gerincét adja. Egyszerű, átgondolt, pontos, ismétlés nélküli leírásokat kapunk, amik folyamatosan csak bővülnek. De ettől csak izgalmasabb lesz megismerni minden szereplő mögött a történetét. Bizonyos szempontból mindannyian antihősök, hősies vonásokkal: együttérzést, félelmet, sajnálatot, szimpátiát ébresztenek. Mindegyikük tragikus előélettel rendelkezik, belső sérüléssel, harccal. Gyermekkori, negatív tapasztalataik és erős túlélő ösztönük átírja a morális érzéküket, de nem csak az a kérdés, honnan ered mindez, hanem az is, hová vezeti őket. Megkérdőjelezhetőek a döntéseik és választásaik, de teljesen érthetőek. Mind kívülállók, lázadók, rossz sorsúak, akiknek az élete a rendszer hibáira mutat rá, megkérdőjelezve az őket kinevelő társadalmat.

“Arra teremtettek, hogy megvédjelek. Csak a halál gátolhat meg abban, hogy ezen eskümet teljesítsem.”

A hat varjú leckét ad arról, hogyan gondolkozzunk úgy, mint egy bűnöző: hogyan kerüljünk ki veszélyes helyzetekből, miként alapozzuk meg a hírnevünket, mit tegyünk, hogy elkerüljük a leghatékonyabb csapdákat is, milyen módon maradhatunk életben vagy hogyan zsebeljünk ki valakit. De az ő életformájuk nem a kegyetlenségért magáért jött létre. Sok szempontból ártatlanok ők, akik fogságba estek. Nem azért lettek törvényen kívüliek, mert ez mozgatja őket, hanem mert a törvények ellenük dolgoznak. A tolvaj-léttel a szabadságukat szeretnék megváltani, nem másoknak ártani. Ez egy nagyon fontos tény, ami felett a könyv nem is siklik át. Nem menti fel őket a tetteik terhe alól, de árnyalja a képet róluk, hogy ugyanúgy látjuk őket rosszat tenni, mint jót. Ők sem mentik fel magukat és mindegyiküknél van egy határ, amit nem lépnek át, vagy legalábbis önként nem… Néha ahhoz, hogy megtegyék azt, ami helyes, meg kell szegniük a szabályokat. Ezzel arra bíztatnak, gondolkozzunk és merjük megkérdőjelezni a felettünk uralkodók szabályait, elveit.

“Amikor mindenki úgy tudja, hogy szörnyeteg az ember, akkor nem kell arra pazarolnia az időt, hogy minden szörnyűséget kivitelezzen is.”

A hat varjú maga a nagy bűvésztrükk: nem ígér mást, mint egy izgalmas ifjúsági könyvet. Közben viszont belopja magát a szívünkbe, eszünkbe és innentől nincs menekvés: elveszett palimadarak lettünk, akik nem szabadulnak Ketterdamból. Mert mindenki hiteles benne, minden tettnek következményei vannak. A tragikus hősök ellenére a könyv bolondos, rejtélyes, ravasz. Nem tudunk szabadulni tőle, érezzük, a kis csapat mennyire elemében van, látjuk, hogy alakul ki lassan köztük egy elválaszthatatlan, bajtársias kötelék. Nem azért, mert a szánkba rágva leírták, hanem mert jó a csapatdinamika, minden ellentétet félre tudnak tenni egy nagyobb célért és nagyszerűen működnek együtt. Közben pedig a saját életünk morális témáit gondoljuk át újra. A saját fiatalságunkat juttatják eszünkbe az olyan témák, mint a neveltetéssel való szembenézés, a saját egyéniség keresésének útja és potenciális veszélyforrásai, a baráti kapcsolatok fejlődése, a hit, a függőség hatásai, a mérgező kapcsolatok kezelése vagy a szabadság. Nemcsak műfajában kiemelkedő ez a történet, érdemes az idősebb korosztálynak is kézbe venni, hagyni, hogy sodorjon magával ez a világ. Pár napra bárkiből lehet tolvaj, kém, szökevény, szívtörő, mesterlövész vagy elítélt. Utána már csak egy valamire lesz szükségünk: a következő kötetre adagra.

A kötet a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!
Köszönöm szépen a Kiadónak a recenziós példányt!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s