Leigh Bardugo: Crooked Kingdom

2019.01.04. Leigh Bardugo - Crooked KingdomMikor tavaly berobbant az életembe a Hat varjú, nem hittem volna, hogy a második rész végleg és visszavonhatatlanul ellopja a szívemet. Leigh Bardugo úgy ír drámát és karakterfejlődést, mint senki más. Hihetetlen, milyen ügyesen zsonglőrködik a szereplőkkel, a különböző emberi sorsok megjelenítésével, az izgalmas fordulatokkal, releváns témákkal és a minőségi írással. Egyetlen labda sem esett le, végig egyenletes színvonalon és a megfelelő arányban keverve zajlott mindez. Ez egy rendkívül gazdag, komplex, izgalmas könyvet eredményezett, ami elfoglalta nálam a méltó helyet a számomra legkedvesebb fantasy sorozatok mellett. 

“If you couldn’t beat the odds, you changed the game.”

Mikor azt hinné az ember, hogy Ketterdam végleg kivetette magából a hőshatost, mint beteg test a donorszervet, Kaz Brekker megemeli a tétet és újraírja a játszmát. Emiatt sokkal összetettebb problémákkal kerülnek szembe hőseink, mint az első kötetben. Veszélyes a helyzetük, az életük a tét és a legkisebb hibáért is nagy árat fizetnek. Mindannyian hibáznak is és kifogynak a szerencséből, de érzik is a felelősségét és a terhét a saját tetteiknek. Kiszámíthatatlan, mi lesz a következő lépés vagy milyen visszhangja lesz, így végig izgalmas a könyv. A veszélyek, amikkel szembe kell nézniük, kiemelik a személyiségüket. Leigh Bardugo nem szimplán elmagyarázza, ki mit gondol, ki mit érez, ki milyen logika szerint működik, hanem bepillantást enged az olvasónak a gondolataikba, lelki világukba és a megfelelő időben és helyen találkoznak egymással ezek, olyan természetes és átélhető módon, amivel én még nem találkoztam. Része lettem ennek a kis közösségnek, teljesen átélhettem mindenki helyzetét.

Minden karakter érdekes és végig fejlődik, a kapcsolatok mélyülnek: mindannyian egyre jobban értik és támogatják egymást, őszintén érdeklődnek a másik iránt. Így mutatja be egy széles skálán az írónő, hányféle kapcsolat létezhet, legyen az egy lehetetlen szerelem az átélt traumák miatt, ami egyszerűen fáj; az ellentétek vonzása, ami az elfogadásról és támogatásról szól; a játékos, egymást megértő és tanító családi kötelékké alakuló viszony; a csendesen jelenlévő, biztonságot adó barátság; vagy akár a vitáktól hangos, szinte testvéri kötelékek. De itt mindet az őszinte szeretet és bajtársiasság vezérli.

Ami nem mondható el minden szülő-gyermek kapcsolatról, ami az egyik legfontosabb eleme a történetnek. Ez a legmeghatározóbb része mindannyiunknak, ami éppúgy adhat nekünk, mint amennyit el is vehet tőlünk. Ha a szülő nem egy önálló személynek tekinti a gyermekét és kivetíti rá a félelmeit vagy az irracionális elvárásait vagy bántalmazza szóval, tettel a gyermekét. Ugyanúgy adhat neki reményt, világosságot a legnagyobb megpróbáltatásai óráján, mint súlyos terheket és fájdalmat. Sajnos bármit is mond, bárhogy is tesz a szülő, meghatározza nem csak a saját szerepét a gyermeke életében, de azt is, hogyan látja majd önmagát a világban. És ezen nagyon nehéz változtatni.

“The really bad monsters never look like monsters.”

Ezen kívül még annyi mindenről szól ez a könyv, amit felsorolni is sok, ezért is gondolom, hogy mindenkinek el kéne olvasni. Olyan mindennapi témáktól kezdve, mint a vallási, világrendi különbségek összeegyeztetése önmagunkban vagy a családunkon belül, az elértéktelenedésen, viszonylagosságon és a tanulási nehézségeken át az olyan komplex problémákig, mint a rabszolgaság vagy a függőség leküzdése, és az együttélés ezek után önmagunkkal. Bardugo nem fest rózsaszín vagy felszínes képet az élet buktatóiról, hanem felhívja a figyelmet ezeknek a valóságára olyan módon, hogy az velünk marad.

A hibáinkat pedig árnyékhoz hasonlítja, amit nem tudunk teljesen magunk mögött hagyni, ráadásul az elkövetett bűneink miatt egyre nagyobbak és nagyobbak lehetnek, míg nem utolérnek minket. SPOILER Ahogy olvastam, sokak szerint Matthias halála céltalan és felesleges volt. Én nem így látom. Ahogyan Inejnek Dunyasha, Pekka Rollinsnak pedig Kaz az árnyéka, Matthiasnak ez a fiatal drüskelle volt az. Egy kisfiú, aki gyakorlatilag ő, csak pár évvel korábban. Mégis ő állt ott és szembesítette Matthiast az elkövetett bűneivel, a gyűlölettel, amit korábban ő is szított és az elvakultságával, ami kilőtte rá a golyót. Egy olyan ügyért halt meg, amiben megtanult hinni, ami felnyitotta a szemét, de ettől még a múltja nem lett semmivé. Ez így sokkal hatásosabb és szívfacsaróbb és személy szerint nem fogom elfelejteni ezt a tanulságot. SPOILER

Ez nem egy tündérmese, ahol mindenki megkapja, amit megérdemel vagy amiért olyan keményen küzdött. Az idegen lett volna Ketterdam igazságtalan, szennyes világától. De ez szerencsére nem is egy klisékkel teli regény fiatal felnőtteknek. Ez a Könyv, nagy K-val. A boldog befejezés helyett egy keserédes lezárást kapunk. Nem ez az út igazi vége, csak egy lépés benne. Nincs boldogan éltek, míg meg nem haltak, mert az élet nem áll meg. A maga módján evickél tovább hullámhegyek és völgyek közepette, telve reménnyel, lehetőségekkel és következményekkel.

“And that was what destroyed you in the end: the longing for something you could never have.”

A kötet magyarul idén várható a Könyvmolyképző Kiadótól. Angolul itt megrendelhető!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s