Grisaverzum: Nyina & Matthias

2019.01.18. Grisaverzum - Nyina & MatthiasLeigh Bardugo a Hat varjúban nem csak izgalmas karaktereket alkotott, de Ketterdam Rómeóján és Júliáján keresztül egy valós szerelmi történetet mutat be. Shakespeare-rel ellentétben az írónő nem állt meg a nagy, beteljesületlen szerelemnél, az elátkozott szerelmesek nem halnak meg, mielőtt egy komoly beszélgetés zajlana köztük. Matthias és Nyina nem csak azt mutatja be, mennyi érzelem férhet meg egy kapcsolatban, de olyan húsbavágó témákat vesz górcső alá, mint a túlzott nacionalizmus, rasszizmus, üldöztetés, vallási különbségek és a rendszer szinten belénk nevelt hazugságok felismerése. Itt van két ember, akik nem azért szeretik egymást, mert ez segíti a dramaturgiát, hanem azért, mert ahogy közel férkőznek egymáshoz, úgy érik el legbelső valójukat, önmagukat. Megtanulják minden különbözőségük ellenére tisztelni, tolerálni, szeretni egymást. Ez a kötelék a végén erősebbnek bizonyul, mint a beléjük nevelt félelem, gyűlölet vagy a kulturális különbségeik.

Ezek a különbségek elsősorban a származásukból adódnak: az egyik oldalon a fjerdaiak, egy északi, fegyelmezett nép, akik az indiánokhoz hasonlóan a természet erejéből merítik hitüket, összhangban élnek az őket körülvevő világgal, az állatokkal. A másik oldalon pedig a grisák, akiknek természetfeletti képességeik vannak: gyógyítanak, anyagot manipulálnak, különböző erőket idéznek meg és használnak. Érthető módon a fjerdaiak félnek attól, ami felett nincs befolyásuk és jogos a feltevés, mi történik, ha egy ilyen hatalom rossz kezekbe kerül. Ahogyan az is érthető, hogy egy grisa szívesen próbálgatja az adottságait. Adott tehát egy konfliktus két nép között, egy háború, aminek a kezdetére senki sem emlékszik már és rengeteg szenvedés, sérelem mindkét oldalon. Ennek a közepén egy grisa megment egy drüskelle-t, majd elkezdenek együtt feltárni két különálló világot.

“Nevetnie kellett önmagán. Senkinek nem kívánná a szerelmet, ami olyan vendég, akit szívesen fogad az ember, aztán képtelen megszabadulni tőle.”

A kapcsolatuk egy lassan épülő folyamat: először tisztelik, de félik egymást. Mégis úgy döntenek, megbíznak egymásban. Ez a pillanatnyi érdekük. Kultúrált vita kezdődik az egyéni és csoportos érdekekről, amiből sosem marad ki a felelősségvállalás, amit egymás iránt, és saját tetteik miatt is éreznek. Kihívást jelentenek az érdekellentétek és különbségek közöttük, de őszintén elgondolkodtatják egymást és komolyan veszik, amit a másik mond. Mindketten hasonló értékekben hisznek, még ha nem is egy oldalon állnak, így megértik egymást. Mint egymás lelkiismeretei, hatnak egymás morális érzékére, megváltoztatják a másik értékrendjét. Egy újfajta tükröt tartanak egymás elé és a végén már más szemmel kezdik látni önmagukat is. Nem csak a világot látják egy új, eddig ismeretlen módon, de önmagukat és a másikat is jobban megismerik. Együtt többek, jobbak lesznek és leomlanak köztük a falak.

Ők ketten külön-külön is zseniálisak, de együtt, csapatban is jól működik köztük a kémia. Nagyon sok szempontból egymás ellentétei: olyanok mint a tűz és a víz, egy macska és egy kutya. Az egyikük maga a rend és a fegyelem, a másik az ösztönlény, aki spontán és kaotikus. Szemben áll bennük a kezdeményezés és parancsteljesítés, a hedonizmus és a szigor, a mágia és a természet. De megtalálják azt, ami közös bennük: mindketten bátrak, intelligensek, melegszívűek, idealisták, kitartóak és perfekcionisták. Ugyanaz hajtja őket: a hazaszeretet, megvédeni a gyengébbet, jót tenni a legrosszabb körülmények között is. De a neveltetésük, tapasztalataik ugyanannak az éremnek a két oldala. A megismerkedésük körülményei és a vitáik elültetik a kételkedést bennük. Felteszik a legfontosabb kérdéseket: Mi ér többet, amit beléjük neveltek, vagy a másik szabadsága, emberi méltósága? Akkor szeretik jobban a hazájukat, ha vakon követik vagy ha kérdeznek, kételkednek, változtatnak? Kihez legyenek hűségesek? Hol kezdődik az árulás? Mennyi az egészséges önzés? A saját jövőjük a fontosabb, vagy a népüké? Megéri vállalni a veszélyt, hogy véget vessenek egy értelmetlen és erőszakos háborúnak? Biztos nekik van igazuk?

“Amikor a lány felnézett rá, az arcán gyűlölet és kimerültség zord egyvelege tükröződött. Látta rajta, hogy szégyelli magát, amiért hálás, és tudta, hogy ebben a röpke pillanatban a lány az ő tükre.”

Amikor az ember esze rájön arra, amit a szíve még tagad, olyan valakire van szüksége maga mellett, mint ők, mert brutálisan őszinték egymással. Lehet ezért gyűlölni is valakit, de ez valami többről szól: az árulásról, a hazugságokról, amiket gyerekkorunk óta mondtak nekik újra és újra, míg nem láttak mást, amiben hihetnének. Így válnak antihősökké, aki nem állnak ki egyértelműen az országuk törvényei, szokásai és saját neveltetésük mellett, hanem megkérdőjelezik azokat, mikor ütköznek a személyes tapasztalataikkal és a saját erkölcsükkel. A fiúnak Nyina nyitja fel a szemét, hogy lássa tisztán, ami végig ott volt az orra előtt. Nem hagyja, hogy a hite vakká tegye a tényekre. Matthias pedig amint elkezdi a lányban az egyént látni, emberként, megmentőként néz rá, máshogy kezdi nézni Fjerdát és a benne elfoglalt helyét. Felülvizsgálja, mi a jó, mi a helyes út, mit jelent a tisztesség. De mi történik akkor, ha a nép nem akarja, hogy felszabadítsák egy korrupt rendszer alól, mert nem látja objektíven a saját helyzetét? Ők úgy döntenek, megéri az áldozat, hogy árulónak tartsák őket, mert egymáshoz és önmagukhoz lesznek hűségesek.

A kapcsolatuk lényege nem merül ki ennyiben. Végig érezni, mennyire szeretik egymást. Együtt jól érzik magukat, felszabadítja őket, hogy önmaguk lehetnek a másik előtt. Így fel tudnak engedni, még meg is tudják nevettetni egymást. Megtanulják kezelni a konfliktusokat, kreatívabbak lesznek, nyitottabbak mások problémájára. Feltételezések helyett egymás felé fordulnak, nyíltan kommunikálnak. Ettől lesz realisztikus a történetük: nem tagadja le a problémákat, nem egy illúziót mutat be. Nem kell az olvasók szájába rágni, miért jók együtt, mert látjuk őket és azt, hogy mit hoznak ki egymásból. Ezért szurkolunk nekik. De ahogy az élet, úgy a könyv sem áll meg ott, hogy elsimult köztük minden: újabb, komolyabb kihívásokkal kell szembenézniük, de már ott a tudat, hogy számíthatnak egymásra.

“– Jer molle pe oonet. Enel mörd je nej afva trohem verret. Nyina nagyot nyelt. Emlékezett erre a szövegre, és arra is, hogy igazából mire vonatkozott. Arra teremtettek, hogy megvédjelek. Csak a halál gátolhat meg abban, hogy ezen eskümet teljesítsem. Ez volt a drüskellék Fjerdához szóló esküje, most pedig Matthias neki tett ígérete lett.”

A bejegyzés alapjául szolgáló, Leigh Bardugo: Hat varjú című kötet a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!
Köszönöm szépen a Kiadónak a recenziós példányt!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s