Andrew Hodges: Kódjátszma – Alan Turing élete

2019.03.08. Andrew Hodges - Kódjátszma - Alan Turing életeMindannyian viselünk álarcot. Van, aki a félelmét leplezi magabiztos fellépéssel. Van, aki valódi szándékát rejti látszólagos őszinteséggel. Van, aki egy élet fájdalmát takarja egy barátságos mosollyal. Ám a legtöbben idővel levethetik a maszkjukat, és megmutathatják az arra méltóknak, kik ők és mennyi mindent rejtegettek. Sajnos Alan Turing életében sosem vehette le teljesen álarcát. Sem a második világháborúban játszott rendkívüli szerepéről, sem homoszexualitásával kapcsolatos vívódásairól, sem magányáról, fájdalmáról.

Andrew Hodges méltó emléket állít ebben a könyvben ennek a különleges embernek, akit mind magánéletében, mind szakmai életében gyakran mellőztek, aki minden helyzetből igyekezett a legjobbat kihozni és felülemelkedni a sérelmein. A könyv mögött nagyon alapos kutatás és tudás van, kimerítően részletezi az Enigma, a számítógép vagy a Turing-teszt kialakulását és evolúcióját. Ez sok ember számára talán nehezen emészthetővé teszi a kötetet, de minden leírás precíz, érthető, még ha utánajárást is igényel. Én is inkább humán beállítottságú ember vagyok, de számomra könnyebbséget jelentett, hogy informatikusok között szocializálódtam, plusz a férjem egy zseniális matematikus, aki mérnököknek dolgozik. Így a rengeteg felmerülő kérdésre gyorsan megkaptam a választ. Részben ezért is vettem kézbe a könyvet nagy lelkesedéssel: többet szerettem volna megtudni az engem körülvevők világából. A tudományos tényanyagot színesítették az Alan hétköznapjait, kapcsolatait, személyiségét bemutató feljegyzések, levelek, eredeti fényképek.

Turing rendkívüli személyének bemutatása mellett pedig figyelemmel lehet kísérni a “gépek forradalmát”, a számítástechnika alapelveit, a megvalósítás körüli versengést és a programozás hajnalát. Mivel Alan életét majdnem teljesen kitöltötték a matematika, biológia, vegyészet és fizika kérdései, inkább azoknak javasolnám a könyvet, akik szívesen merülnek el ezek mélységeiben. Ha valaki arra számítana, hogy a filmadaptációban kiragadott és helyenként elferdített történetről olvashat feszes tempóban, gondolja át, hogy kézbe vegye ezt a kötetet. De aki szívesen megismerné egy géniusz történetének minden fontosabb állomását vagy el szeretne sajátítani egy keveset azokból az elméletekből, melyek rá is nagy hatással voltak, azoknak bátran ajánlom ezt a nem mindennapi élet-, és korrajzot.

Számomra kedves gondolat, hogy mennyire dominálta Alan érdeklődését és munkásságát pár jelentéktelennek tűnő kiskori élmény, mennyire meghatározóvá vált az életének korai szakaszában kezébe adott könyv. A természetrajz iránt érzett kíváncsiság szülte egy olyan masina ötletét, amivel gyorsan, pontosan lehet számolni és a tudomány nagy kérdéseire is választ lehet kapni. Alan elméletei a gépekről, a “mesterséges agyról”, az intelligenciáról, problémamegoldásról tették őt egy új korszak hírnökévé, ám személyisége taszította le az őt megillető helyről. Nem tudta jól “eladni” magát, saját érdemeit becsmérelte, míg másokét a helyén kezelte. Egész életét áthatotta ez a kettősség, általában ellentmondások, érdekek kereszttüzében állt.

A könyv nem csak egy élet története, hanem a kor társadalmának több szintű kritikája is: legyen szó akár a tudomány és a gyakorlat szembenállásáról, vallásról, nemzeti értékekről, bürokráciáról, a nők helyzetéről vagy a homoszexualitás megítéléséről. Alan Turing életében sajátos irónia, hogy a fent felsorolt szempontok többségéből nézve a társadalom – amelyet többek közt az ő munkássága is mentett meg – kitaszította őt. Bár a becslések szerint az Enigma megfejtésével évekkel rövidítette le a második világháborút, a számítógépek megalkotását is elősegítette, szexuális irányultsága miatt a bíróság elítélte és kémiai kasztrációra kényszerítette. Ez az éles kontraszt az emberség és az emberiség között elgondolkodtató morális kérdés a mai napig, egy (elméletileg) sokkal elfogadóbb környezetben is. Az Andrew Hodges által megírt életrajz viszont méltó tisztelgés egy olyan férfi előtt, akit elismerés helyett tönkretettek. Az írás emellett megőrizte objektivitását, így legalább a ma embere már helyén kezelheti ezt a tragikus hőst és végre mi is olyannak láthatjuk őt, amilyen valójában volt. Maszk nélkül.

“Néha azok, akikről nem képzelünk semmit, tesznek olyasmit, ami mások számára elképzelhetetlen!”

A kötet a Gabo Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s