Taylor Jenkins Reid: Evelyn hét férje

2019.03.15. Taylor Jenkins Reid - Evelyn hét férje 1A világhírű színésznő, Evelyn Hugo, aki mindig azon dolgozott, azért harcolt, hogy csúcsra kerüljön, élete végéhez közeledve interjút ad egy általa kiválasztott újságírónak, megígérve, hogy kizárólag vele osztja meg történetének minden részletét. A saját, színtiszta igazságát a sikereiről, kudarcairól, de leginkább az áldozatokról, amit a sztárság megkívánt tőle, Hollywood aranykorától kezdve. Bár a fókusz látszólag Evelyn hét házasságán van, abszolút nem arról szól a fáma, amit a csillogó, tökéletes felszín sejtet. Inkább bemutatja, hogyan kell elrejtenie a származását, szexuális orientációját, anyanyelvét, valódi személyiségét, intelligenciáját egy kisebbségi származású nőnek, ha nem csak boldogulni szeretne egy férfiak által uralt világban, de el is akarja foglalni az őt megillető helyet. Taylor Jenkins Reid érzékletesen bemutatja, az elmúlt hetven évben mennyi minden változott a kisebbségek megítélésében úgy, hogy közben ezeknek a problémáknak egy része mégis változatlanul jelen van a mindennapi életben. Láthatunk két nőt, akiknek el kell rejtőzniük egy kirakat mögé, mert a világ nem értené meg őket.

“Mindig eltöprengek azon, hogy bizonyos dolgok egyszerre lehetnek igazak és hamisak, hogy az emberek egyszerre lehetnek jók és rosszak, hogy valaki szerethet csodásan önzetlenül, miközben végletesen önző.”

Hollywood pedig maga a szépen berendezett díszlet, a csillogás, a tökély. Félreértés ne essék, itt az egyetlen cél a pénz, ami maga mögé utasít minden mást. Ez a kívülről vágyott világ belül megrendezett, kiszámított, hideg és végtelenül hamis. A hírnév törékeny, mert bármikor fordulhat a kocka, ha a közönség vagy a stúdió nem azt kapja, amire befizetett. Itt ember embernek farkasa, ahol mindenki mesterfokra fejleszti a túlélési stratégiáját, különben elbukik. Néha azt sem lehet tudni, ki irányít kit, ki az, aki valójában játszik a másikkal és végül ki fog túljárni a többiek eszén. Ez egy rendkívül magányos élet ígérete, ahol a fájdalom, a szégyen valuta a lapoknak, drog dílereknek, fotósoknak. Ezért alaposan meg kell fontolni, ki kinek mit mond, milyen szavakat választ, mert bármit ki lehet ragadni a kontextusból, újra lehet értelmezni és az valakinek fájni fog. A bizalom itt a legnagyobb érték, a legtörékenyebb kincs.

“Azt mondom, legyél kiszámítható, és aztán csinálj valami kiszámíthatatlant, és örökké imádni fognak.”

A történet főszereplője, Evelyn igazi sztár: elegáns és gyönyörű, szexi és visszafogott, kifinomult és kegyetlen, botrányos és stílusos. A személye, megjelenése kíváncsiságot ébreszt. Benne van Marilyn Monroe naiv szőkesége, Elizabeth Taylor temperamentuma, Grace Kelly tartása, Judy Garland tragikus hullócsillaga és Rita Hayworth világlátása. De ezeken felül egy mesteri játékos, aki ismeri és a saját javára fordítja a szabályokat. Máshogy nem is lehetne a legmélyebbről induló kislányból kora felnőttkorára világsztár. Az élete egy tudatosan felépített, célratörő, mégis álságos tündérmese, ahol az ő minden mozdulata, döntése a stúdiók szerint megvehető. Így elég agresszívan a kezdetektől megmondják neki, mi legyen az ő eredettörténete, hogyan fessen a ruhatára, kivel, hol jelenjen meg, mennyit mutasson a testéből (sokat) vagy az eszéből (nagyon keveset), hol van helye az érzelmeinek és hol nincs, és főleg, ki legyen a férje, barátnője, menedzsere. De minden döntéssel, ami őt előre viszi, egyetért, és soha nem keres kibúvót a felelőssége alól. Szerintem ez az egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy magasról tesz arra, ki mit gondol arról, mit tett helyesen vagy helytelenül, de vállal mindent, amit tett vagy nem tett meg. Nagyon sokat elárul a környezetéről, hogy szemet hunynak minden felett, amíg azt látják, amit látni akarnak. Viszont amikor valaki ütközik a látszólagos elveikkel vagy veszélyezteti a pénzmozgást, nem téríti meg a befektetett időt és pénzt, azt villámgyorsan ejtik is. Hiszen a show-nak mennie kell…

“Odaléptem Donhoz. Mindig ragyogóan állt rajta a frakk. Tagadhatatlanul ő volt a legcsinosabb férfi. De én már fáradt voltam tőle. Miről is szól ez? Minden nagyszerű nő mögött van egy beteg pasas, aki keféli?”

A könyv hét, nagyon is különböző stílusú házasságon keresztül mutat be egymástól eltérő kapcsolati dinamikákat, érdekek ütközését vagy cseréjét és a felszín alatti megbúvó, szomorú valóságot. Evelyn átéli, milyen az, mikor kihasználja a férjét, hogyan lesz egy sikeres nőből házastársi erőszak áldozata, miként bukhat bele a munkája egy válásba, hogyan sülhet el egy manipuláció visszafelé, milyen egy tisztán üzleti döntésből, de tisztelettel aláírt kapcsolat, milyen az, ha valakinek nem ő kell, csak az, amit ő képvisel… És végül, milyen az igazi szeretet és család egysége, mit jelent gyermeket nevelni. Hét férj, akik néha gyűlöletesek, néha szánalmasak és néha szeretetreméltók. De mind egy fontos leckét adnak neki. Így a kapcsolataiból leszűri a tanulságot, tudatosan fejlődik, folyamatosan tanul. Nem csak azt, miben változtasson, de azt is mit akar valójában. Nagyon sok áldozatot, fájdalmat kíván tőle a szakmai siker és a magánélete is, mire rájön, hogyan éljen harmóniában önmagával, a testével, karrierjével, szeretteivel. Elképesztő fejlődésen megy keresztül egy önző kislányból egy olyan nővé, aki az ismertségét jóra kezdi el használni és kifejezetten igényli, hogy visszaadjon abból, amit kapott. Nem csak sztár, de példakép is lesz belőle, pont azért, mert nem gondolja magát annak. 

“Ha Nick ismét tanácsot kér, miután kiértünk a reptérre, azt fogom mondani neki, hogy főleg a szerencsén múlik. És hogy késznek kell lenni arra, hogy megtagadd a származásod, hogy eladd a tested, hogy hazudj a jó embereknek, áldozd föl, akit szeretsz, annak érdekében, hogy az emberek azt gondolják rólad, amit gondolni kell. Időről időre játszd meg magad, míg végül elfelejted, ki voltál, amikor kezdted, és miért is kezdtél bele az egészbe.” 

Ennek az igen erőteljes könyvnek a rasszizmuson, szexizmuson, hírnéven, a szociális normák megkérdőjelezésén, az elfogadáson túl a legfontosabb üzenete, hogy az időnk átkozottul rövid. Ahhoz biztosan, hogy egy egész életen át valaki mássá próbáljunk válni, mint akik mélyen, legbelül vagyunk. És túl értékes ahhoz, hogy ne a saját döntéseink szerint éljünk, vagy megalkudva, megbánással telve távozzunk innen. A legjobb amit tehetünk, hogy hűek vagyunk önmagunkhoz, őszintén vállalunk mindent, amit tettünk, szeretjük, tiszteljük embertársainkat. Olyan legyen az életünk, amit érdemes élni és elmesélni. Amire jó visszaemlékezni.

2019.03.15. Taylor Jenkins Reid - Evelyn hét férje 2

A kötet a Lettero Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s