Soman Chainani: Az én váram

“Óvakodj attól, hogy az Igazságot alakítsd úgy, hogy a történetedbe illjen ahelyett, hogy egyenesen szembenéznél vele.”

2019.04.12. Soman Chainani - Az én váram 1Szeretem az olyan könyveket, amik elgondolkodtatnak és közben mégis szórakoztatóan, játékosan tanítanak. A Jók és Rosszak Iskolája megkérdőjelezte a Jó és a Rossz fogalmát, közben pedig lehámozta a cukormázat ismert tündérmesékről. Az Itt nincsenek hercegek a modern kori családot és nemi szerepeket vette górcső alá, alaposan mérlegelve a maszkulin és feminin oldalát a szereplőknek, közben pedig a szeretet különböző formáiról értekezett. A Jótett helyébe fő témája a különböző korosztályok véleményének ütköztetése volt a boldogságról, illetve a “boldog vég” kilátásairól. A negyedik rész pedig sokkal komorabb, összetettebb, grandiózusabb történet lett, mint az eddigiek, úgy, hogy megőrizte a korábbi kötetek humorát, játékosságát. A szerelmi szálat nem lehetett nem szeretni benne, ahogyan a barátságokat és a családi kapcsolatokat, és a finom kritikát sem az előbbiek buktatóiról. A fordulatok és különösen a függővég egy plusz borzongást, izgalmat adtak a történetnek, amit most már egyáltalán nem illetnék a “szappanoperás” jelzővel, ahogyan az előzményeket. 

“Van valami a hamis mesében, ami az emberek lelkével rezonál. Valami, ami miatt a mese fennmaradt. Akkor is, ha hazugságon alapul.”

Az én váram egyik legfontosabb eleme, ahogyan rávilágít arra, milyen gyorsan és rugalmasan tud változni a határ az igazság és a hazugságok között. Ez egy minden korban fontos téma, amikor hatalomról, tömegek vezetéséről, lényeges döntésekről van szó. Hiszen általában mindenki meg van győződve arról, hogy igaza van, de közben mindannyiunkat befolyásolnak a tapasztalataink, vágyaink, és a félelmeink is, épp ezért nagyon fontos, hogy egy történetet milyen nézőpontból mesélnek el és milyen perspektívából olvassák. Az emberek pedig szeretik elhinni azt, amit igaznak éreznek. Mindenki azt gondolhatja, hogy ő a saját meséjének a főhőse, nem pedig a főgonosza. De mi történik akkor, ha párhuzamosan két mese meséli el ugyanazt a történetet, ugyanazokkal a szereplőkkel, történésekkel, csak teljesen más nézőpontból? Egy ilyen zavaros világban meddig tekinthető valami alternatív igazságnak és honnan nevezhető hazugságnak? A mi világunk is sokkal instabilabb, összetettebb és megkérdőjelezhetőbb annál, hogy az egyik változat a jó, a másik pedig a rossz. De tudjuk, hogy a győztesek írják a történelmet, ami tele van tömegek megvezetésével, a nép manipulálásával, igazak bukásával és elnyomók győzelmével. Ez a bizonytalanság, és megfoghatatlan, arctalan igazságtalanság, amit Soman Chainani beleszőtt a történetbe, sokkal komolyabbá és mégis élvezhetőbbé tette ezt a könyvet. 

Újdonság volt ebben a kötetben az is, hogy minden fejezet más-más karakter szemszögét mutatta be, ami egyrészt az alternatív nézőpontok fontosságát kiemelte, másrészt fokozta a rejtélyeket, és tovább növelte a feszültséget, személyesebbé tette a történetet és nagyon jól bemutatta a különböző szereplők útját, fejlődését, jobban kifejtve egy-egy velük kapcsolatos jelenséget.

“Számomra a király olyan, mint a világítótorony. Útmutató, aki fényt sugároz a királysága, és mindannyiunkat, az utolsó szál embert is kihozza a fényre. A király jelzőfény, akire mindannyian támaszkodhatunk, amikor a világ elveszettnek tűnik. A király híd, aki egyesíthet minket és békét teremthet közöttünk, amikor a köztünk fennálló nézeteltérések és neheztelések miatt a saját erőnkből nem tudnánk megbékélni egymással. Ma olyan királyra van szükségünk, akiben mindeme tulajdonságok megvannak.”

Tedros története leginkább arra helyezi a hangsúlyt, hogy mennyivel egyszerűbb döntéseket hozni, másokat irányítani, jót cselekedni, felelősséget vállalni, és tökéletes hercegnek lenni, ha nem nyomja az ember vállát egy egész királyság súlya. Amikor eljön a nagy pillanat, akkor derül ki, mit bír el az adott ember valójában ezekből a kötelezettségekből, mik igazából a képességei, hol húzódnak a határai, fel tud-e állni egy-egy nagyobb pofon után. Tedros sajnos a nagy megmérettetésnél könnyűnek találtatik, mert közel sem olyan bölcs, türelmes és erős, ahogyan ő korábban látta magát. A jó szándék és kitartás nem hiányzik belőle, de fiatal, naiv és legtöbbször alkalmatlan helyen, rossz módszerekkel próbálkozik. Ő még nem egy hatalmas, dicsőséges király, hanem egy fiatal fiú, aki küszködik a lelkiismeretével és a megfelelési kényszerével, a szülei hibáival és örökségével. Közben a monarchia érdekrendszerében kellene ügyesen lavíroznia és észre kéne vennie, mit titkolnak előle, kiben bízhat, mit tehet a népéért, vagy a saját helyzetének stabilizálásáért. Félelmetes szituációban van és a félelme a bukástól is ellene dolgozik. Ő lesz a tökéletlen hős és nagyon várom, hogy ebben az új közegben lássam, hogyan fog boldogulni.

“A monarchia megdöntését célul tűző Királyi Kárhozat című illegális kiadvány máig ismeretlen szerzője pedig azt írja önről, hogy „ajnározott üdvöske valami amatőr meséből, aminek feltett célja, hogy még több szégyent hozzon Tedrosra, mint a saját anyja.”
Lady Gremlaine mosolyogva magasodott Agatha fölé.
– Ön pedig most itt áll előttem, és még mindig ott tart, hogy visszasírja az iskolában töltött időt, amikor a folyosón volt lehetősége egy kis csókolózásra az osztályvezér herceggel.”

Agatha pedig egy olyan út előtt áll, mint Grace Kelly, Kate Middleton, vagy akár Sissi. Hiszen nem arra nevelték, hogy egy uralkodó mellett teljesítse a kötelességeit, hanem egy hétköznapi emberből válik királynévá. Teljesen szabad életéből, saját döntése nyomán kerül bele egy számára elképzelhetetlenül nehéz helyzetbe. Bizonyos protokolláris szabályok és királynői szokások ellen minden porcikája tiltakozik, miközben pont abból jut neki a legkevesebb, amiért ezt az egészet vállalta: a hercegével töltött időből. Hirtelen kell sokat tanulnia, hatalmas felelőssége van és rá kell döbbennie, hogy már nem dönthet önállóan mindenről, mert már nem csupán egy ember, hanem egy intézményt képvisel, ami távolról sem hangzik olyan mesésnek. Közben a saját módján támogatja országát, önmagán is túllépve segíti szerelmét, de útközben hibákat követ el. Az ő pozíciójának is a terhei kerülnek előtérbe, nem pedig a boldog lovaglás a naplementébe. Pedig a boldogság újra és újra eljön, ahogyan a való életben is, de aztán új fejezet, új felelősség, új út kezdődik.

“Néha, amikor a dolgok nagyon elsötétülnek, elkel a segítség, hogy ne felejtsük el, miért érdemes élni.”

2019.04.12. Soman Chainani - Az én váram 2

A kötet a Twister Media Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s