Matthew McConaughey: Zöldlámpa

2021.01.29. Matthew McConaughey - Zöldlámpa 1

Először a Zöldlámpával angolul, hangoskönyv formájában próbálkoztam. Hallani, hogy egy író vidáman, optimistán, lelkesen olvassa fel a könyvét az élet szeretetéről magával ragadott és azon kaptam magam, hogy mosolyogva hallgatom. Viszont Matthew McConaughey ízes, déli akcentusa kifogott rajtam, így inkább magyarul folytattam a könyvet, ami tökéletes újévi választásnak bizonyult, mert erre a pozitív és inspiráló hangvételre nagyon is szükségem volt. Az egyik dolog, ami kiemeli ezt a memoárt a többi közül, az az elbeszélés stílusa: egyszerűen, nyersen, világosan fogalmaz a szerző kalandjairól, gondolatairól, és humorral, öniróniával fűszerezi mindezt. Ettől olyan érzésem volt, mintha csak leült volna mellém egy életvidám, elbűvölő fickó a bárpulthoz és egy ital mellett elbeszélgettünk volna az élet kisebb-nagyobb dolgairól. A másik, hogy nem a szerző nyilvános, kreált személyiségét látjuk, hanem megmutatja a valódi énjét, gondolatait és a teljes életútját. A harmadik az a könyv vázát adó egyszerű hasonlat: Matthew McConaughey egy utazást ír le, ahol beülünk mellé egy lakókocsiba, és az élet sztrádáján igyekszünk kifogni minél több zöldlámpát. Természetesen előfordul, hogy zöld helyett pirosat kapunk, ami alkalmat ad nekünk megállni és körülnézni egy percre, hol is állunk éppen, vagy sárgát, aminél eldönthetjük, merre hajlunk: nagyobb sebességre kapcsolunk, vagy épp lelassítunk. 

“Imádjuk a zöldlámpát. Nem kényszerít irányváltoztatásra. Könnyű. Mezítlábas nyár. Igent mond, és megadja, amit akarunk… A sárga és a piros lámpát nem szeretjük. Lelassít vagy megakaszt. Nehéz. Mezítlábas tél. Nemet mond, de néha azért megadja azt, amire szükségünk van.”

Maradva a hasonlatnál, először jöjjenek a pozitívumok, vagyis a ZÖLDLÁMPÁK: Matthew McConaughey kétségtelenül egy karizmatikus, kalandos lelkű, barátságos, szabad szellemű, és életvidám ember. Évtizedekig írta a naplóit, így volt miből válogatnia, hogy létrejöhessen ez a könyv. A születésétől kezdve a tavalyi évig az egész életét lefedi ez a kötet. Érződik a személyes stílus, hogy tényleg beengedett az életébe, miközben mégis megőrizte saját és más érintettek magánszféráját is. Igazi pozitív életigenlés árad a soraiból, amik ezért is hatnak erősen, mert közvetlenül beszél és valóban megnyílik. Becsülendő a szenvedélye, az igénye arra, hogy a lehető legteljesebb életet élje, jelen legyen a kapcsolataiban, és mindig hű maradjon önmagához. Ami különösen szembeszökő volt számomra, az a finom diszkréció, amivel a barátságait és a szerelmi kapcsolatait is kezelte ebben a könyvben: ha valaki olcsó pletykákra, netán sárdobálásra vágyik a filmforgatásokról, viszonyokról, azt nem fogja ebben az írásban megtalálni. Ő inkább olyan, mint egy nagy gyerek, aki nem ragad le az unalmas részleteknél, hanem az izgalmat, a kalandot, a kötődést keresi mindenhol. Ez látszik azon is, hogy ezekre fókuszált a már ezerszer látott, klisés, hollywoodi sikersztori helyett. Plusz nála a pohár mindig félig tele van, saját bevallása szerint is született optimista, és végig fenntartja a közvetlen, vidám hangvételt. Így a Zöldlámpa egy különleges, szórakoztató és üde színfolt a memoárok végeláthatatlan tengerében.

“Azokat a problémákat, amelyekkel ma szembenézünk, az élet visszapillantó tükrében előbb-utóbb áldásnak látjuk.”

A SÁRGALÁMPÁK következnek a sorban, amik szerintem egyéni preferencia szerint mindenkinél másfelé billentik majd a mérleget. Mert amellett, hogy bizonyos nézetei nagyon szimpatikusak, akad bőven olyan gondolata is, amire minimum felhúztam a szemöldököm, vagy egyszerűen csak nem értettem vele egyet. De az biztos, hogy Matthew McConaughey mostanra egy stabil értékrenddel rendelkező, tudatos ember, aki kiáll az elvei mellett, és ezt tisztelem benne. Ettől függetlenül bizonyos, általa leírt események számomra nehezen hihetőek, vagy egyenesen vadak voltak. Illetve még a könyv elején említ egy-két figyelemfelkeltő, meghökkentő dolgot, amihez utána soha többet nem tér vissza, hogy bővebben kifejtse őket, így azok csak úgy lógnak a levegőben. Emellett a személyisége alkalmanként nagyon furcsa tud lenni, és vannak olyan dolgai (különösen testnedvekkel kapcsolatban), amikről tényleg nem akartam tudni. A könyv önsegítő gondolatainak sem voltam feltétlenül célcsoportja. Személy szerint inkább olvastam volna még több élményéről és meglettem volna kicsit kevesebb lökhárító matrica szintű gondolattal is, amiket helyenként nagyon eltalált, másutt viszont igencsak gyengére sikerültek. Ezeknél azt éreztem, még tovább lehetett volna gondolni őket, vagy épp érdemes lett volna finomítani rajtuk. Mondjuk annak pont a már említett, közvetlen hangvétel láthatta volna kárát. Annak, hogy a szerző állítása szerint nem árul önmagával kapcsolatban zsákbamacskát, van egy olyan hozadéka, hogy bizonyos gondolatokkal a sorok között bizony kimutatta a foga fehérét. És ezzel el is érkeztünk az úgymond PIROSLÁMPÁS negyedbe.

2021.01.29. Matthew McConaughey - Zöldlámpa 2

“Tudni az igazat,
látni az igazat
és elmondani az igazat,
ez mind más tapasztalat.”

Annak ellenére, hogy a nyilvánvalóan erős értékrendről árulkodnak az elbeszélései, erre mélyen hatottak olyan morálisan megkérdőjelezhető elvek, amik között felnőtt, illetve olyan tapasztalatok, amiket hírességként átélt. Így a sorok között olvashatunk felelőtlenségről, önzésről, felsőbbrendűségről, szabályok elvetéséről, illetve szabad értelmezéséről, hedonizmusról és öntörvényűségről is, amik az ő játékos stílusában előadva ártalmatlannak tűnhetnek. Ezek helyenként rombolják a könyv egész koncepcióját is, mivel az alapfogalmak nem tisztázottak, és szabadon formálja azokat a szerző. A gondolat, hogy keressük a zöldlámpákat az életben, nagyon is szimpatikus, de mikor már minden zöldlámpa lesz, vagy azért, mert úgy hozza a véletlen, vagy mert emberünk a saját akarata szerint manipulál egy helyzetet, akkor már visszássá válhat. A ‘nem’ ritkán jelent ‘igent’, a pozícióval való visszaélés, vagy a körülmények kontrollálása – különösen a mellé bedobott önigazolással kombinálva – számomra helyenként kimondottan ellenszenves volt. Az szerintem nem elfogadható, vagy vicces, hogy a privilegizált helyzetét valaki még külön megfejelje azzal, hogy másokkal kiszúr viccből, látványosan megússza a szabálysértéseket a neve miatt, vagy visszaél mások helyzetével. Matthew McConaughey emellett egy kimondottan negatív, abszurd és durva képet fest a szüleiről, miközben pozitív hangvételben mesél családon belüli erőszakról, bunkóságról, morális elhajlásokról és arról, hogyan normalizálták otthon mindezt. Mindent, kivéve a lebukást! Ez vezet a legnagyobb problémámhoz: ő maga is osztja a családi nézetet, miszerint teljesen elfogadható hazudni, lopni vagy másokat használni a saját céljai eléréséhez, mindaddig, amíg ezzel eléri, amit akar és nem bukik le vele. Mindezt egy olyan ember tollából, aki az élet legigazabb, legőszintébb megélésére bíztat, miközben elbűvöl a karizmatikus egyéniségével, a sármjával, hogy cserébe megkaphassa, amit csak kíván. Ez a logika azon a ponton esett teljesen szét, hogy híres sztár lett, egyre hízó bankszámlával és növekvő felelősséggel, amit nem hagyhatott volna figyelmen kívül. Őszintén, de megbánás nélkül beszél ezekről a hibákról.

“Uram, amikor belebotlom egy igazságba, adj éberséget, hogy fogadjam, tudatosságot, hogy felismerjem, lelki erőt, hogy magamra formáljam, türelmet, hogy megőrizzem, és bátorságot, hogy megéljem.”

Összességében tőlem ez a könyv SÁRGALÁMPÁT kap. Matthew McConaughey kétségtelenül érdekes figura, a könyve pedig tényleg szórakoztató. Bár nem egy értékes tanulságot is hagy nekünk útravalóul, de – szándékosan vagy sem – fontos igazságok kerülik el a figyelmét, több piroslámpával egyetemben. Így azt mondanám, egy élmény részt venni vele ezen az utazáson, de helyenként vissza kell venni a sebességből, óvatosan, odafigyelve érdemes hajtani és nem árthat, ha bekötjük a biztonsági övet, mert könnyen lesodródhatunk az útról, ha mindig minden lámpát zöldnek nézünk.

2021.01.29. Matthew McConaughey - Zöldlámpa 3

A kötet a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s